Tsang levert kritiek op functioneren Openbaar Ministerie

Tijdens de behandeling van de ontwerpwetten over de loonsverhogingen voor de rechterlijke macht, de regering en assembleeleden, heeft assembleelid Stephen Tsang (NDP) scherpe kritiek geuit op het functioneren van het Openbaar Ministerie (OM) in de afgelopen jaren. Hoewel hij benadrukte niet tegen salarisverhogingen voor de rechterlijke macht te zijn en zelfs vindt dat rechters goed betaald moeten worden om corruptie tegen te gaan, stelde hij dat het OM structureel faalt in zijn taak.
Volgens Tsang heeft de rechterlijke macht in de afgelopen vier jaar al verschillende forse loonsverhogingen gekregen, maar tegelijkertijd zijn er veel knelpunten die het vertrouwen in de rechtspraak aantasten. Hij betoogde dat dit vooral te wijten is aan het falende optreden van het OM. “Geen enkele van de spraakmakende corruptieschandalen van deze regering lijken te zijn opgepakt door het OM,” zei Tsang, verwijzend naar zaken als New Surfin, HPSG, mensensmokkel uit Haïti, en fraude bij CBvS, Telesur en SLM.
Volgens hem worden deze zaken stelselmatig overgelaten aan presidentiële onderzoekscommissies, die vervolgens geen enkel verslag presenteren aan de samenleving of DNA. “Hoe is het mogelijk dat het OM de onderzoeken overlaat aan de overheid bij zaken waarin diezelfde overheid mogelijk zelf betrokken is? Het is een grove vorm van belangenverstrengeling,” stelde Tsang.
Hij vervolgde dat in veel van deze corruptiezaken betrokken ambtenaren, ministers en zelfs de president in afwachting van een onderzoek op non-actief hadden moeten worden gesteld, maar dat dit keer op keer niet gebeurt. Tegelijkertijd worden bij zaken waarin politieke tegenstanders betrokken zijn, mensen eerst opgesloten met een contactverbod, waarna het onderzoek pas begint. Tsang verwees naar de openbare uitspraken van de zoon van de president, die stelde dat het doel was om politieke tegenstanders te vernederen. “Klopt dat?,” vroeg Tsang aan het OM.
Daarnaast kaartte Tsang de situatie aan rondom het luxueuze huis dat de zoon van de president contant in Miami zou hebben gekocht. Hij vroeg zich af of er al ambtshalve een onderzoek door het OM of de anticorruptiecommissie is gestart.
Verder wees hij op de corruptiezaak rondom de Panama-affaire, waarin aanklachten tegen de president en andere ministers lopen. Ondanks een gerechtelijk vooronderzoek door het OM is niemand als verdachte aangemerkt. Tsang stelde ook vragen over de stopzetting van een gunningsproces bij het ministerie van Openbare Werken door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) vanwege mogelijke corruptie.
De NDP-politicus bekritiseerde ook de politieke vervolging van voormalig minister Gillmore Hoefdraad, waarbij Interpol het Surinaamse OM op de vingers heeft getikt. In tegenstelling tot Hoefdraad zijn andere verdachten in corruptiezaken, zoals bij SLM, vrijuit gegaan of zijn zelfs naar het buitenland vertrokken zonder dat Interpol werd ingeschakeld. Tsang wees ook op recente drugszaken waarin verdachten vrijuit gingen door vormfouten of een gebrek aan testmogelijkheden. Daarnaast refereerde hij aan een schandaal rondom verdwenen blauwe ara’s, die onder toezicht van het OM stonden.
Tsang sloot af met de opmerking dat Suriname internationaal wordt aangeklaagd wegens mensenrechtenschendingen en politieke vervolging, wat het vertrouwen in de rechtspraak verder schaadt. Hij vroeg zich hardop af wat de rechtvaardiging is voor de forse loonsverhogingen die het OM de afgelopen vier jaar heeft gekregen. “Het lijkt er bijna op alsof ze worden beloond om een oogje dicht te doen,” aldus Tsang.