Stephen Tsang, lid van de NDP-fractie, heeft in De Nationale Assemblee kritiek geuit op de manier waarop de regering omgaat met belangrijke wetgeving. ‘’De voorbereiding en transparantie bij het indienen en behandelen van de wetten, specifiek de Comptabiliteitswet en de Wet Spaar- en Stabiliteitsfonds, verloopt heel gebrekkig’’, zei Tsang.
Volgens Tsang zijn de wetten op 9 december 2024 ingediend. ‘’Het zijn lijvige wetten en meerdere stakeholders hebben aangegeven, dat zij onvoldoende tijd hebben ge-had om deze te beoordelen’’, zei Tsang. ‘’Bovendien had de Staatsraad beide wetsvoorstellen afgekeurd, maar desondanks worden ze met haast doorgedrukt. Wat voor nut heeft de Staatsraad nog als zijn adviezen worden genegeerd”, aldus Tsang.
Het komt voor dat op het laatste moment wijzigingen in wetten worden aangebracht, vaak na de tweede ronde in De Nationale Assemblee, waardoor leden geen vragen meer kunnen stellen. ‘’De Aanbestedingswet was precies zo een geval, waarbij op het laatste moment werd bepaald, dat deze niet van toepassing zou zijn op de huidige regering. Dit is pure corruptiefacilitering en ik waarschuw ervoor dat dit niet ook gebeurt met de Comptabiliteitswet.’’
Tsang benadrukte dat de Wet Spaar- en Stabiliteitsfonds van 2017, specifiek was ontworpen om economische stabiliteit te waarborgen en te sparen voor slechte tijden. ‘’Wat we merken is, dat het huidige wetsvoorstel dit doel verandert naar het financieren van begrotingstekorten. Rijkdommen uit de niet-duurzame sector zijn eindig. We moeten deze aanwenden om welvaart op lange termijn te garanderen aan het volk, niet om begrotingstekorten te dekken.”
Tsang is ook bezorgd over de onafhankelijkheid van het fonds. Het wetsvoorstel geeft volgens hem een vrijbrief aan de regering om zonder beperkingen gebruik te maken van het fonds. “We mogen geen blanco cheque geven aan een toevallige regering”, benadrukte hij. Hij pleitte voor een onafhankelijk beheer, bij voorkeur door de Centrale Bank, zoals dat in andere landen gebruikelijk is.
Tsang drong aan op het intrekken van de Wet Spaar- en Stabiliteitsfonds van 2017 in de slotbepalingen, aangezien het nieuwe wetsvoorstel deze volledig vervangt. ‘’Het opportunisme van de regering moet in de gaten worden gehouden, met name in de context van misleidende beloftes die onlangs zijn gemaakt zoals het spaarbiljet van USD 750 voor elke burger’’, zei Tsang. Hij deed een oproep aan zijn collega’s in De Nationale Assemblee om de opmerkingen van de Staatsraad en andere belanghebbenden serieus te nemen. ‘’Zorgvuldigheid en transparantie in de verdere behandeling van deze wetten zijn cruciaal’’, aldus Tsang.
The post Tsang: ‘Gebrek aan voorbereiding en transparantie bij behandelen wetten’ ..
- Personeelstekort blijft uitdaging voor SEH van AZP ondanks …..
- Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten..
- Venezuela: Chavez had diepe bewondering voor Bouterse..
- Owru Yari in het buitenland: Het gemis van een feestelijke …..
- Alia Bhatt stuns in a classic white saree..
- Staatsolie legt stevige basis voor versnelde groei in 2024..
- Wi! Uma Fu Sranan is ex-president Bouterse dankbaar..
- Santokhi: onderwijsbeleid krijgt met onderminister Jordan e…..
- Meer dan drieduizend verkeersvonnissen..
- Bee: 2024 was bijzonder jaar voor DNA..
- AZP-medewerkers niet gemotiveerd..
- Jongerenorganisaties keuren overmatig alcoholgebruik af..
- Lloyd Read na bijna vier decennia bondsvoorzitter Staatsoli…..
- ‘Als NH succesvol is, zal Suriname succesvol zijn’..
- President Santokhi draagt 28 politievoertuigen over aan KPS..
- Roy Caupain nieuwe voorzitter van de Staatsolie Werknemers …..
- Na zes jaar weer vrouwelijke kandidaat voor de zwarte band …..
- Duizenden sluiten 2024 feestelijk af..
- EZ-minister Kuldipsingh: ‘Meer dan 75 procent van begroting…..
- Landvreugd: “Niet zo mooi wat is aangetroffen”..
- Wet Spaar- en Stabilisatie Fonds Suriname goedgekeurd..