DNA blijft treuzelen ondanks dringend karakter
PARAMARIBO – De Nationale Assemblee (DNA) maakt nog geen zichtbare beweging naar het aannemen van de laatste cruciale wetgeving, die nodig is om de risico’s van ‘blacklisting’ in het internationale financiële verkeer te verminderen. De Financial Action Task Force (FATF) heeft Suriname opgedragen om uiterlijk 25 maart de nodige maatregelen te treffen, maar er lijkt weinig schot in de zaak te zitten.
Parlementariër Stephen Tsang (NDP) heeft de leiding van het parlement opgeroepen om niet stil te blijven zitten en prioriteit te geven aan deze wetgeving in plaats van politieke en partijgerichte wetten, zoals aanvullende regelgeving voor de Terugroepwet.
Naast de FATF-gerelateerde wetgeving blijft ook de wetgeving inzake Openbaarheid van Bestuur uit. Dit was een verkiezingsbelofte van de huidige regering. Tsang ziet ook graag dat de leiding van het parlement wat harder hieraan trekt. Eerder liet ookvicepresident Ronnie Brunswijk weten zich in te spannen om wetgeving voor de tribale gemeenschappen uiterlijk januari klaar te stomen voor behandeling in het parlement. Hij streeft ernaar om voor de verkiezingen van 25 mei ook deze verkiezingsbelofte waar te maken.
“Ik heb een aantal keren gevraagd: kunnen we duidelijkheid krijgen over de status van onze Nationale Risk Assessment (NRA)? Dit is de zoveelste keer dat ik het vraag”, aldus Tsang. Hij dringt er bij de parlementsleiding op aan om alle andere wetten tijdelijk te parkeren en eerst de noodzakelijke FATF-wetgeving af te handelen om een mogelijke ‘blacklisting’ te voorkomen.
De FATF heeft Suriname opgedragen om voor 25 maart een reeks nieuwe wetten aan te nemen en bestaande wetgeving aan te passen. De maatregelen zijn gericht op de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering en omvatten onder meer regelgeving voor virtuele activa, proliferatiewetgeving tegen wapenhandel en -productie, en aanpassingen aan de wetgeving rond het Handelsregister.
Naast wetgeving moet Suriname ook nog meer inspanningen plegen om het vertrouwen in het financiële systeem te herstellen. Dit betekent onder meer het versterken van controlemechanismen en samenwerking met internationale toezichthouders. In november zal Suriname tijdens een internationale FATF-bijeenkomst moeten rapporteren over de voortgang en implementatie van de vereiste maatregelen.
…[+]
- Politieambtenaar buitenfunctie gesteld..
- ‘De overheid heeft gefaald bij gebeurtenissen Pikin-Saron…..
- Politieambtenaar buiten functie gesteld na ‘hardhandig aanp…..
- Melanie Edwards: van schoolmeisje in Kabalebo tot arts..
- 109e geboortedag Jopie Pengel: ‘zijn verbroedering moet ter…..
- Traditioneel gezag Saamaka pakt schaarste drinkwater op sch…..
- Palestijnse kinderen bevrijd in gevangenenruil tussen Hamas…..
- Eindselectie Tri Nations Cup in zicht..
- Khalida Jarrar vrijgelaten als onderdeel van wapenstilstand…..
- Familieleden van Joe Biden krijgen presidentieel pardon**..
- Regering komt betalingsafspraak met Centrale Bank niet na..
- Erkenning grondenrechten cruciaal voor ontwikkeling binnenl…..
- 27-jarige ingesloten na fatale kappartij..
- Energiecrisis een feit..
- Van Samson: ‘VHP laat zich niet afschrikken’..
- Verblijfs- en werkvergunningen in Suriname..
- Woordenwisseling tussen twee manspersonen eindigt in kappar…..
- Helen Rita Watson..
- Ook in Suriname zal olie duurder worden als wereldmarktprij…..
- Politieambtenaar per direct buiten functie gesteld..
- Landvreugd: ‘BIZA had een schaduwministerie’..