Trump na gesprek met Poetin optimistisch, maar Poetin lijkt niet te bewegen

Volgens president Donald Trump gaan Rusland en Oekraïne per direct onderhandelen over een staakt-het-vuren. Dat zei hij na een telefoongesprek met de Russische president Poetin, die zich veel minder stellig uitliet. Oekraïne heeft de onderhandelingen niet bevestigd.

ADVERTENTIE

De twee wereldleiders hebben meer dan twee uur gebeld. Voorafgaand aan het gesprek belde Trump met de Oekraïense president Zelensky. Trump zegt op zijn socialemediaplatform Truth Social dat het gesprek met Poetin “erg goed” verliep. Het Vaticaan wil volgens hem de onderhandelingen organiseren.
Poetin is veel minder concreet en zegt dat Rusland bereid is met Oekraïne te praten over de uitgangspunten van een vredesakkoord. De Russische president stelt dat er een staakt-het-vuren kan worden afgekondigd nadat er een overeenkomst is bereikt. Oekraïne en zijn Europese bondgenoten hebben tot nu toe juist volgehouden dat er eerst een staakt-het-vuren moet komen.
De Oekraïense president Zelensky bevestigt tegenover Oekraïense pers niet dat er per direct gesprekken met Rusland zullen plaatsvinden. Hij zegt dat hij en zijn bondgenoten ‘overwegen’ een bijeenkomst te organiseren tussen de leiders van Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten, EU-landen en het Verenigd Koninkrijk. Hij hoopt dat de bijeenkomst “zo snel mogelijk kan plaatsvinden”.
Na het gesprek zou Trump voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie, de Franse president Macron, de Italiaanse premier Meloni en de Duitse bondskanselier Merz op de hoogte hebben gebracht. Von der Leyen bedankt Trump op X voor zijn inspanningen. Merz stelt dat Europa de druk op Rusland verder gaat opvoeren met sancties.
Onacceptabele eisenVoorafgaand aan het gesprek zei Kremlin-woordvoerder Peskov dat de twee leiders de resultaten van de onderhandelingen in Istanbul vorige week zouden bespreken. Delegaties van Oekraïne en Rusland gingen voor het eerst in drie jaar om tafel. Daarbij was ook een delegatie van de VS aanwezig.
De landen spraken af om duizend krijgsgevangenen te ruilen. Een doorbraak voor een staakt-het-vuren kwam er niet en de gesprekken vonden plaats op een laag niveau.
Een anonieme Oekraïense bron die bij de gesprekken aanwezig was, zei achteraf dat Rusland met “onacceptabele eisen” kwam, zoals de complete militaire terugtrekking uit gebieden die Oekraïne zelf onder controle heeft. Poetin stelt al maanden dat hij bereid is te onderhandelen over een einde van de oorlog, maar gaf nooit een indicatie dat hij bereid is de reeks voorwaarden die hij eerder stelde te laten varen.
Zo eiste Rusland onder meer dat Oekraïne volledig wordt ontwapend en geen lid mag worden van de NAVO. Ook zou president Zelensky weg moeten. Die voorwaarden betekenen de facto een volledige overgave van Oekraïne aan Rusland.