Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft na een marathonsessie ingestemd met de omstreden belasting- en uitgavenwet die door president Donald Trump de Big Beautiful Bill wordt genoemd. De stemming viel nipt uit: 218 voor, 214 tegen. Twee Republikeinen stemden tegen hun partij in. Eerder keurde ook de Senaat de wet goed, zij het met een gelijke stemming van 50 tegen 50, waarna Republikeins vicepresident J.D. Vance de doorslag gaf.
De wet, die voorziet in miljardenbezuinigingen én investeringen, is een van de meest ingrijpende begrotingspakketten sinds Trumps herverkiezing. Het pakket omvat forse belastingverlagingen, verhoogde defensie-uitgaven en extra middelen voor immigratiecontrole. Daartegenover staan diepe ingrepen in publieke voorzieningen: de budgetten voor gezondheidszorg, nationale parken en duurzaamheid worden zwaar ingekort of zelfs volledig geschrapt.
Flinke lobbyDe goedkeuring kwam er niet vanzelf. Binnen Trumps eigen partij was weerstand voelbaar. Vooral het verlengen van belastingvoordelen voor de rijkste Amerikanen — een voortzetting van Trumps eerdere fiscale beleid — lag gevoelig. Volgens critici raakt het wetsvoorstel vooral lage inkomensgroepen, doordat het sociale vangnet flink wordt uitgekleed.
Om de nodige steun te verkrijgen, voerde het Witte Huis intensieve lobbygesprekken, inclusief persoonlijke ontmoetingen en zelfs golfafspraken met twijfelende senatoren. Toch bleef de stemming in de Senaat steken op 50-50, waarna vicepresident Vance zijn beslissende stem uitbracht — een cruciale zet om het wetsvoorstel richting het Huis te sturen.
Zorgen over gevolgenHet wetsvoorstel wordt breed bekritiseerd. Uit een peiling van Fox News blijkt dat 59 procent van de Amerikanen tegen is. Vooral de oplopende staatsschuld, naar verwachting met $3,3 biljoen, baart economen grote zorgen. De Democraten noemen het wetsvoorstel onverantwoord en sociaal onrechtvaardig.
Tijdens het debat in het Huis leverde Democratisch fractieleider Hakeem Jeffries symbolisch verzet door bijna negen uur onafgebroken te spreken — een record. In zijn betoog hekelde hij de wet als de ‘Big Ugly Bill’, een directe sneer naar Trumps bijnaam voor de wet.
Ondertekening op OnafhankelijkheidsdagPresident Trump heeft aangekondigd de wet op 4 juli, Onafhankelijkheidsdag, te zullen ondertekenen tijdens een ceremoniële bijeenkomst op het Zuidelijk Grasveld van het Witte Huis. “Dit is een historische overwinning voor het Amerikaanse volk,” aldus Trump eerder. Tegenstanders vrezen echter dat het wetsvoorstel vooral een overwinning is voor de top van de samenleving — en een bittere pil voor de rest.
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba..
- Reglement van Orde onjuist toegepast, zegt Jogi..
- Onrust binnen KPS: korpsleiding hekelt ingrijpen van minist…..
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president e…..
- Bij verkiezing voorzitter parlement speelt de persoonlijke …..
- Olie- en gasproject Suriname levert naar schatting 6000 ban…..
- Kotzebue : ‘Zonder visie groeit Suriname de verkeerde kant …..
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toek…..
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo..
- Grondwetsartikelen bijten elkaar over huidge positie van vi…..
- Rechtbank Den Haag: 15 jaar cel voor doden van Rishi Parmes…..
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaa…..
- KPS zet grote stap naar verder digitalisering met nieuwe po…..
- Ebu Jones zal kritisch blijven binnen eigen coalitie..
- Beide verdachten in zaak rond omstreden Kippie-project vrij…..
- Vrouwelijke ondernemers boeken snelle groei in Suriname ond…..
- Lim A Po: ‘Ik ben niet bang voor veel, maar wel voor bran…..
- Koorndijk: ‘Twee mogelijke locaties voor brugverbindingen o…..
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert..
- Somohardjo wil namen nieuwe PL ministers nog niet prijsgeve…..
- President Santokhi: “Suriname zit sinds gisteren zonder vic…..