De Trump-campagne probeert de schade te beperken na de woede over een van de sprekers op de grote Trump-rally in New York. Een comedian die in het voorprogramma optrad noemde Puerto Rico afgelopen weekend “een drijvend eiland van afval.” Dat is bij veel latino’s in het verkeerde keelgat geschoten.
De groep latinokiezers is cruciaal bij de presidentsverkiezingen. Historisch gezien stemden zij vaker voor de Democraten, maar een groeiend deel stapt over naar de Republikeinse kandidaat Trump. Vooral in swing state Nevada, waar een op de vijf kiezers latino is, kunnen ze het verschil maken. Hun stem in de ‘Silver State’ is goud waard in de race om het Witte Huis.
Worstelmaskers en piñatasDe grootste openluchtmarkt van Nevada, even ten noorden van Las Vegas, had ook in Mexico kunnen staan. De kraampjes verkopen Mexicaanse worstelmaskers, piñatas en micheladas, een typische biercocktail met tomatensap. De opzwepende Norteño-muziek die uit de luidsprekers schalt lokt jong en oud naar de dansvloer. De markt bevindt zich in het postcodegebied waar de meeste latino’s in de staat wonen en dat zie je ook terug aan de bezoekers.
De prijzen in de supermarkt, maar ook het gebrek aan betaalbare woningen zijn voor veel latino’s een belangrijke factor in hun stemkeuze. Cynthia Luna, die T-shirts, kussens en vlaggen op de markt verkoopt, weet wel waarom ze op Trump stemt: “Hij komt op voor het volk en gaat onze economische situatie beter maken. Mensen hebben het moeilijk en kunnen zelfs voor honderd dollar nauwelijks iets kopen.”
Vanwege het imago van Las Vegas als sport- en entertainmenthoofdstad groeit de economie in Nevada gestaag. Maar de groei leidt ook tot stijgende prijzen op de woningmarkt. Meer dan de helft van de latino’s in Nevada werkt in de bouwsector. Zij bouwen de huizen die ze zelf nauwelijks kunnen betalen.
De Democratische presidentskandidaat Harris stelt voor om inwoners een subsidie van 25.000 dollar uit te keren om hen te helpen bij het kopen van een huis. Dat leidt in eerste instantie niet alleen tot de bouw van meer huizen, maar ook tot een sterkere middenklasse, zo is de gedachte.
Stem verlorenZoila Sanchez weet als geen ander hoe krap de woningmarkt in Nevada is. Ze is makelaar en vindt Trumps economische plannen te vaag. “Ik ben geregistreerd Republikein, maar ik heb geen plan van Donald Trump gehoord om mensen te helpen zodat ze hun eigen huis kunnen krijgen.”
Maar dat is niet de enige reden waarom Sanchez niet op de oud-president stemt. “We hebben nu twee compleet tegenovergestelde presidentskandidaten. De een haat migranten en de ander verwelkomt ze juist. Harris erkent de waarde van immigratie, net als Ronald Reagan dat deed.”
- Vrienden van Suriname maken container met hulpgoederen klaa…..
- Gewapende beroving op goudkamp..
- TIEN JAREN AAN NDP DRIJFZAND..
- WET SPAAR- EN STABILISATIEFONDS MOET TERUG NAAR OPERATIETAF…..
- Lening US$ 22 miljoen eerste resultaat lidmaatschap IDA..
- Stichting New Monday houdt trainingssessies genderdiversite…..
- PL heeft genoeg kandidaten in beeld voor opvolging Bronto S…..
- Minister Mac Andrew neemt waar op Binnenlandse Zaken..
- Parmessar: “Onderwijsbeleid leidt tot chaos en onzekerhei…..
- Leerkrachten Mulo EBG volgen wiskundetraining..
- Franse dagen in Paramaribo..
- Suriname wordt 175ste IDA-lid van de Wereldbank..
- Meteodienst: Buien en windstoten mogelijk in zuidwestelijk …..
- Diplomatieke banden met Iran op laag pitje..
- SVPO licht beroepscode psychologen toe..
- Ambassadeur Paulus-Aminta: Kanker kent geen grenzen en disc…..
- Kapitein Jong: “A dc fu Apoera e ruineer un woongebied en d…..
- Piloten bezorgd over SLM..
- Wolken, zon en onweersbuien vandaag..
- Wi Tru Sranan houdt dialoogsessie met politieke partijen..
- CAC-bodybuilding: Goud en pro card voor Gajus Haakmat..