Trump belooft meer handel met West-Afrikaanse landen tijdens lunch in Witte Huis

President Donald Trump heeft benadrukt het beleid ten opzichte van West-Afrika te verschuiven van hulp naar handel. Dat deed hij tijdens een lunch met de leiders van Liberia, Senegal, Gabon, Mauritanië en Guinee-Bissau in het Witte Huis. De regio lijdt nu onder de gevolgen van de ingrijpende Amerikaanse bezuinigen op humanitaire hulp.
Trump, die zelf nog nooit in Afrika is geweest, zegt dat hij “groot economisch potentieel in Afrika” ziet. Hij omschreef de landen als “allemaal zeer levendige plekken met zeer waardevolle grond, grote mineraalvoorraden en oliereserves”. Hij zei Afrika graag eens een keer te willen bezoeken. Zijn woorden vormen een breuk met hoe hij de landen in zijn eerste termijn omschreef: shithole countries.
Het weerhield de leiders er niet van om Trump complimenten te geven en te bedanken voor onder meer het helpen beëindigen van een langslepend conflict tussen Rwanda en de Democratische Republiek Congo. Dat akkoord geeft de VS toegang tot de felbegeerde minerale grondstoffen in Congo. De leiders probeerden elkaar te overtreffen door de natuurlijke rijkdommen van hun landen op te sommen.
InvesteringsmogelijkhedenDe vijf landen vertegenwoordigen slechts een klein deel van de handel tussen Afrika en de VS, maar beschikken wel over onontgonnen grondstoffen. “Wij hebben heel wat bronnen”, zei Mohamed Ould Ghazouani, president van Mauritanië. Hij noemde zeldzame aardmetalen, maar ook mangaan, uranium en mogelijk lithium. “Wij hebben veel investeringsmogelijkheden te bieden.”
“Wij zijn geen arme landen. Wij zijn rijke landen als het gaat om grondstoffen. Maar we hebben partners nodig die ons steunen en ons helpen om die hulpbronnen te ontwikkelen”, zei president Brice Clotaire Oligui Nguema van Gabon. “U bent van harte welkom om te investeren, anders komen misschien andere landen in uw plaats.”
De ontmoeting tussen de leiders vond plaats tegen de achtergrond van veranderende Amerikaanse prioriteiten onder Trumps leiding. Sinds zijn aantreden heeft zijn regering het mes gezet in uitgaven van USAID, de Amerikaanse organisatie die hulp biedt in arme en opkomende economieën. Voor veel armere landen biedt de organisatie onmisbare hulp op het gebied van bijvoorbeeld Aids-bestrijding, het verzorgen van schoon drinkwater of voedselhulp.
Nauwelijks over hulp gesprokenDeze maand werd de organisatie in zijn geheel ontmanteld, meldt persbureau AP. De VS zei niet langer een “liefdadigheidsmodel voor buitenlandse hulp” te willen volgen, maar zich voortaan wil richten op partnerschappen met landen die “zowel de capaciteit als de bereidheid tonen om zichzelf te helpen”.
Tijdens de lunch, die openbaar was voor de pers, werd bijna niet ingegaan op het stopzetten van ontwikkelingshulp. “We hebben USAID opgeheven om verspilling, fraude en misbruik te beëindigen”, aldus Trump. “En we werken onvermoeibaar aan het smeden van nieuwe economische kansen tussen de Verenigde Staten en veel Afrikaanse landen.”
Landen in het Westen van Afrika behoren tot de zwaarst getroffen gebieden door de ontbinding van USAID. Zo kreeg Liberia 2,6 procent van het bruto nationaal inkomen aan hulp, het hoogste percentage wereldwijd. President Joseph Nyuma Boakai van Liberia zei “optimistisch te zijn over de uitkomsten van de top” en bevestigde Liberia’s inzet voor regionale stabiliteit, democratisch bestuur en economische groei.