door Kevin HeadleyBROKOPONDO — Tropenbos Suriname heeft dinsdag het project ‘Sustainable Food Security and Awareness on Gold Mining Effects’, gefinancierd door het Emsags-programma, feestelijk afgesloten in Brokopondo. Dit programma, dat in 2019 begon richt zich op het verbeteren van het milieubeheer in de mijnbouwsector van Suriname, met een focus op kleinschalige goudwinning. Het doel is om de negatieve gevolgen van goudwinning op de biodiversiteit, bossen, water en lokale gemeenschappen te verminderen.
Het Surinaamse bos, rijk aan biodiversiteit, staat steeds meer onder druk door de schadelijke effecten van goudwinning. Vooral in Brokopondo, waar zowel commerciële als kleinschalige goudwinning plaatsvindt, leidt dit tot ernstige milieuschade, verlies aan biodiversiteit en bedreiging van de voedselzekerheid. ADVERTISEMENT
“Landbouw biedt niet alleen voedselzekerheid, maar ook economische perspectieven – mits deze klimaatslim wordt toegepast”
Om deze negatieve impact tegen te gaan en lokale gemeenschappen te versterken, werd het project opgezet. Doel was het vergroten van het bewustzijn over de gevolgen van goudwinning, met name het gebruik van kwik, en het stimuleren van duurzame inkomensbronnen zoals agroforestry.
Tijdens de afsluiting, in aanwezigheid van onder andere lokale autoriteitern en boeren werd stilgestaan bij enkele belangrijke inzichten. Carmen Elliott van Emsags, benadrukte het belang van duurzame landbouw als alternatief voor goudwinning. “Landbouw biedt niet alleen voedselzekerheid, maar ook economische perspectieven – mits deze klimaatslim wordt toegepast,” aldus Elliott.
De directeur van Tropenbos Suriname, Rudi van Kanten, onderstreepte het belang van het combineren van traditionele kennis met moderne inzichten. “Door deze te integreren, kunnen boeren meer halen uit hun landbouwactiviteiten.”
Projectassistent Shanaya Vishnudatt voegde toe dat het essentieel was om zowel de schadelijke gevolgen van goudwinning als de voordelen van agroforestry onder de aandacht te brengen. Samen met haar team verzorgde zij trainingen en begeleidde zij lokale boeren tijdens praktijkgerichte sessies.
Onderzoek
Gedurende het project werd ook wetenschappelijk onderzoek verricht. Vishnudatt onderzocht de vruchtbaarheid van landbouwgronden in het district. Op basis van haar bevindingen werd geadviseerd om bepaalde gronden te verrijken met meststoffen.
Student aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en Tropenbos-medewerker Randy van Bree voerde bodemanalyses uit in het kader van zijn afstudeeronderzoek. Hij onderzocht het gehalte aan kwik en andere chemicaliën in zowel de bodem als in gewassen zoals cassave.
Consultant Natali Waal onderzocht samen met agro-coöperatie Everest de waardeketen van gewassen zoals drooglandrijst en Chinese tayer. Hoewel drooglandrijst potentie heeft voor bredere afzet in de kustvlakte, vormen hoge productiekosten en het ontbreken van certificering obstakels. Ook de verkoop van Chinese Tayer blijkt moeizaam, onder meer door scherpe prijsconcurrentie.
Van uitdaging naar succes
Ondanks logistieke en organisatorische uitdagingen werd het project succesvol afgerond. In overleg met de traditionele gezagsdragers, en met instemming verkregen via het proces van Free, Prior and Informed Consent, werd in vijf maanden een reeks trainingen georganiseerd. Deze bestonden uit theoretische en praktische sessies, ondersteund door doorlopende begeleiding en monitoring.
Het project fungeert ook als een leerplatform voor agroforestry in Brokopondo, ook voor boeren die (nog) niet actief deelnemen. Zo draagt het bij aan duurzame ontwikkeling, klimaatslim landgebruik en ecologisch herstel in het gebied.
- EEN SPIEKBRIEFJE VOOR ANN SADIE..
- ERKENNEN VAN FOUTEN TEKEN VAN KRACHT?..
- Kompas voor de verkiezingen van 2025..
- NDP-ondervoorzitter Ingrid Bouterse-Waldring: “Deze r…..
- Oud-assembleevoorzitter Riek Aron overleden..
- Deelnemersveld finale nationaal damkampioenschap compleet..
- Transvaal rekent in eerste helft af met Broki..
- DNA-kandidaat Bouterse: “Wij gaan na waar ons geld is”..
- Santokhi opent meldpunt grondproblemen Lelydorp..
- Zondebok..
- Jonge leiders in de dop: Kleuters LMC leren spelenderwijs o…..
- President installeert acht presidentiële werkgroepen, géén …..
- A-20 moet van rechter kandidatenlijsten laten zien..
- Meldpunt voor (grond)problemen geopend te Lelydorp..
- Santokhi opent officieel meldpunt (grond)problemen te Lelyd…..
- Ligeon haalt fel uit naar Gajadien: “Grondroof? Kijk eerst …..
- SOCIALE UITKERINGEN ZIJN GEEN GUNST, MAAR EEN PLICHT..
- WAT BATEN KAARS EN BRIL, ALS DE UIL (VSB) NIET ZIEN EN LEZE…..
- Wat regen op Eerste Pasen..
- Protest in Londen tegen uitspraak hof over trans vrouwen in…..
- VLS gaat in hoger beroep tegen afwijzing verzoekschrif..