Trekken naar het binnenland is zeer gevaarlijk

Volgens Herman Jintie, directeur van de Medische Zending (MZ), tegenover delen van de media, trekken opmerkelijk grote groepen naar het binnenland, vooral tijdens de weekend total lockdown, om op deze manier deze periode te overbruggen. Jintie is van mening, dat dit gedrag juist een heel groot gevaar vormt voor de volksgezondheid, wegens de alarmerende situatie in het binnenland. Er is een toename van het aantal positieve gevallen in het binnenland. Het Boven-Suriname gebied bijvoorbeeld telt al drie COVID-19 doden. Community spreading is nog altijd de grootste oorzaak van de toename van COVID-19 gevallen. Ook stelt de directeur, dat mensen gewoon, grote activiteiten zoals rouwvisites en begrafenissen, zonder inachtneming van de COVID-19 maatregelen. Jintie waarschuwt en doet een beroep op de mensen die in grote getalen trekken naar het binnenland om dat even achterwege te laten, want het kan een gevaar vormen voor een ieder.
Er is nu al een traject ingezet, waarbij gesproken wordt met het traditioneel gezag, om na te gaan, hoe deze activiteiten veilig gedaan kunnen worden. Het is volgens Jintie niet makkelijk om verandering te brengen in iets dat jaren achtereen op een bepaalde manier wordt gedaan.
Tegelijkertijd zouden er naar manieren gekeken moeten worden, hoe bepaalde activiteiten op een veilige manier voortgang kunnen vinden, uit respect voor de traditie van de binnenlandbewoners. Verder stelt Jintie, dat er nog steeds personen zijn die het gevaar dat dit virus niet serieus zien en nog altijd steunen op de traditionele geneeskunde. Door middel van voorlichting, probeert het COVID-19 Outbreak Management Team en de Medische Zending, de mensen voor te lichten hoe gevaarlijk de ziekte is.
Gisteren is er in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) nog een persoon overleden aan COVID-19. Het dodental is hierdoor opgelopen naar 93. Van de 263 testen die werden afgenomen, zijn 30 personen positief bevonden. Hiervan zijn 18 uit Paramaribo afkomstig, 10 uit Wanica en 2 uit Sipaliwini. 73 personen zijn gisteren genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen is gedaald naar 678. In de IC afdelingen van diverse ziekenhuizen, worden momenteel 9 patiënten behandeld. Het aantal dat opgenomen is in de ziekenhuizen, is gedaald naar 99.
Het covidmanagementteam heeft woensdag jl. aangegeven, dat het aantal besmettingen aan het afnemen is. Belangrijk blijft dat mensen zich blijven testen. De politie is zover om mensen die zich in de periode van de lockdown op straat begeven, te verbaliseren. Voor dit weekend geldt ook een total lockdown vanaf vandaag 20.00 uur tot maandag 5.00 uur.
The post Trekken naar het binnenland is zeer gevaarlijk appeared first on DE WEST. ………… (De West)

Lees verder

Bron: De West Suriname