Transparantie goudinkomsten

WEKEN ZIJN VOORBIJ nadat de in Nederland gevestigde econoom Anand Biharie publiekelijk ernstige beschuldigingen over grootschalige fraude heeft geuit tegen functionarissen van Rosebel Gold Mines, Iamgold, Zijin Mining en Newmont. Ook voormalige en huidige regeringsfunctionarissen, onder wie presidenten, zijn beschuldigd.
Biharie heeft namen genoemd en de vermeende betrokkenheid bij de vermeende zwendel. Geen van de betrokkenen heeft een officiële reactie gegeven. Biharie vraagt zich af waarom geen van door hem genoemde personen een klacht bij de procureur-generaal tegen hem heeft ingediend. Is het omdat ze zijn uitspraken zien als klinkklare onzin?

Wie is precies Anand Biharie? Is hij deskundig, zoals hij pretendeert, om fraude van acht miljard US dollar te kunnen staven en kunnen wij hem (op dit punt) serieus nemen?

Ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen en NPS-voorzitter Gregory Rusland beweert niets te weten van de aandelenstructuur van Rosebel Gold Mines en heeft zo het verhaal van Biharie een extra saus gegeven. Is hij inderdaad onwetend of wil hij zijn voormalige president en partijgenoot Venetiaan daarmee een sneer geven? Onwetendheid of opzet, beide zijn diep te betreuren.
Biharie beweert dat hij toenmalig president Desi Bouterse had voorgesteld om hem in te huren voor een officieel onderzoek naar de door hem geconstateerde fraude, nadat hij een uitgebreide presentatie voor de regering had gehouden. Biharie wilde van Bouterse toestemming om met een groot team onderzoek te doen bij Newmont en Rosebel Gold Mines, waarvoor hij naar verluidt een miljoenen vergoeding vroeg. Bouterse heeft hem de deur gewezen nadat hem was gebleken dat het verhaal kennelijk verzonnen is. Dit verklaart mogelijk waarom de econoom flink tekeergaat tegen Bouterse in de media.
Intussen is informatie opgedoken dat in 2011 Rosebel een strafklacht bij de procureur-generaal heeft ingediend tegen Biharie wegens poging tot afpersing. Hij heeft in mei dat jaar een schrijven naar het bedrijf gestuurd dat riekte naar poging tot afpersing. Biharie heeft de aanklacht bevestigd. Heeft het Openbaar Ministerie een onderzoek ingesteld en zo ja, wat is de uitkomst?
De goudmaatschappijen hebben destijds een gerenommeerd onderzoeksbureau ingehuurd om onderzoek te doen naar Biharie en naar het waarom van zijn aantijgingen. Volgens het onderzoeksrapport zou de econoom in financiële problemen verkeren en acht schuldeisers hadden beslag laten leggen op zijn bezittingen voor een bedrag van 77.000 euro. Is de drijfveer voor zijn beschuldigingen serieus of probeerde hij de genoemde maatschappijen af te persen vanwege zijn vermoedelijke financiële problemen?
Wie is precies Anand Biharie? Is hij deskundig, zoals hij pretendeert, om fraude van acht miljard US dollar te kunnen staven en kunnen wij hem (op dit punt) serieus nemen of probeerde hij bij Bouterse een lucratieve opdracht te krijgen en was er inderdaad sprake van poging tot afpersing?
De vraag is ook of de Surinaamse overheid ook soortgelijke onderzoeken als de multinationals laat doen naar individuen die beweren deskundigen te zijn, met verregaande uitspraken zoals van Biharie. Immers, dit vormt een risico voor de belangen van Suriname, aangezien hun handelingen en uitlatingen ook een uitstraling hebben naar de internationale gemeenschap.
Gezien het feit dat de Surinaamse economie voor een belangrijk deel wordt gedragen door inkomsten uit de goudsector – met name de twee industriële goudmijnen – mag het bevoegde gezag niet langer zwijgen, maar dient ze de samenleving te informeren en ook de inkomsten uit de goudindustrie presenteren.