PARAMARIBO – Onlangs werd op het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een training verzorgd over het behoud van plantgenetische bronnen in Suriname. Hierin participeerden medewerkers van het directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking van LVV en enkele stakeholders waaronder de Stichting Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname. De training maakt deel uit van een vervolgtraject van het Makandra-project, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van plantaardig uitgangsmateriaal in Suriname.
Makandra is een vraaggestuurd programma waarbij Nederland technische ondersteuning biedt aan de Surinaamse overheid. Het programma is reeds enige tijd succesvol in uitvoering. Een van de projecten binnen dit programma is de versterking van de afdeling Landbouwkundig Onderzoek van LVV, wat zal bijdragen aan een beter inzicht in en controle over plantgezondheid in Suriname.
De training over het behoud van plantgenetische bronnen is een van de activiteiten die zijn georganiseerd door Makandra, in samenwerking met LVV. Deze werd gefaciliteerd door Theo van Hintum van Wageningen University & Research/Centrum Genetische Bronnen Nederland, die tevens als trainer fungeerde, samen met Jerry Tjoe A Kwie van de Nationale Zaad Raad, die een presentatie verzorgde in “Genesys” en Rinette Soeropawiro van LVV die een uiteenzetting hield over de actuele situatie in Suriname betreffende land- en tuinbouw en plantgenetische hulpbronnen.
Uit gedegen onderzoek is gebleken dat de plantgenetische diversiteit verloren gaat door onjuiste implementatie van strategieën voor kwaliteitsverbetering.
Belangrijke factoren hierbij zijn onder andere financiële beperkingen voor het oprichten en onderhouden van een genenbank op de lange termijn, evenals een gebrek aan duurzame samenwerking met internationale partners voor kennisdeling en capaciteitsopbouw. Middels de georganiseerde activiteiten hoopt men de kennis over het opzetten van een genenbank te versterken, evenals het behoud van lokale rassen en gewassen.
Beoogd wordt de Surinaamse overheid te adviseren over het veiligstellen van Surinaamse Plantaardige Genetische Hulpbronnen (PGR) en de vervolgstappen voor het behoud van lokale rassen. Hierbij zal de Surinaamse overheid haar verantwoordelijkheid moeten nemen door een langetermijnfinancieringsstrategie te ontwikkelen, in samenwerking met verschillende stakeholders. Ook wil men overgaan tot het oprichten van formele partnerschappen met internationale instellingen en het aangaan van langdurige samenwerkingsverbanden.
De deelnemende participanten engageerden zich in boeiende en diepgaande discussies, waarin zij niet alleen hun expertise en ervaringen uitwisselden, maar ook waardevolle inzichten verzamelden over het cruciale belang van het behoud van plantgenetische bronnen in Suriname. Ze erkenden de rol van biodiversiteit voor duurzame landbouw en toekomstbestendige ecosystemen.
…[+]
- Vader krijgt 30 jaar celstraf voor levend verbranden 17-jar…..
- “Wij van de ABOP gaan dit niet accepteren!”..
- Toename hiv baart Volksgezondheid zorgen: binnenkort bewust…..
- Franse regering gevallen: chaos in politiek instabiel Frank…..
- Franse autoriteiten ontmantelen opnieuw drugsnetwerk met Su…..
- Ontroerend moment bij aansteken lichten reuzenkerstboom..
- Tweedaagse workshop gericht op strategisch plan voor verkee…..
- Surinaamse voetbalsters ook langs Saint Vincent en de Grena…..
- Suriname en EU versterken samenwerking tijdens 11de Partner…..
- Onderminister Ramsukul doet afstand van particulier bedrijf..
- Royal Breeze Vacatures..
- Cynthia Carmen & Kenneth Slooten..
- Dertig jaar voor vader die enige dochter middels woningbran…..
- Genocide in Palestina: Trauma en Empathie..
- Somohardjo: ‘Ik werk vanaf nu alleen met de VHP’..
- Misiekaba, take your bundle and disappear, never come back!..
- Mungra: “GBB-minister moet naar de rechter tegen presidenti…..
- Elektriciteitsnet Cuba weer online, maar velen nog steeds z…..
- Reactie politie over uitspraak DC Saramacca, nadat bewoners…..
- Kinderafdeling MMC in brand gevlogen..
- Politieke soap..