Traditioneel gezag Saamaka pakt schaarste drinkwater op scholen Boven-Suriname aan

BOVEN-SURINAME — Het traditionele gezag van de Saramaccaners onder leiding van granman Albert Aboikoni is een initiatief gestart om de watervoorziening in het Boven-Surinamegebied te verbeteren. Er worden fondsen ingezameld om waterbronnen te boren in de dorpen waar er een school is. Het project richt zich op alle scholen in Boven-Suriname die met drinkwaterproblemen kampen.

Het doel is om waterbronnen te boren en een volledig systeem voor drinkwatervoorziening op te zetten, zodat geen enkel kind meer zonder toegang tot schoon drinkwater komt te zitten. “Het is essentieel dat we deze stap zetten, zodat het onderwijs in de regio niet verder wordt verstoord door de gevolgen van droogte. De gezondheid van de kinderen en de continuïteit van het onderwijs zijn de belangrijkste doelen van dit initiatief”, aldus het traditionele gezag.

“Het traditionele gezag hoopt op een brede steun van alle organisaties die zich in het binnenland bevinden om samen te werken aan deze duurzame oplossing voor het drinkwaterprobleem”

Opgetekend wordt dat werd besloten tot dit project omdat in de afgelopen jaren Boven-Suriname te kampen heeft gehad met extreme droogte, die een enorme impact heeft gehad op de gemeenschap en het onderwijssysteem. “Vanwege het ernstige tekort aan drinkwater moesten leerkrachten het gebied verlaten, waardoor onze kinderen vaak zonder onderwijs kwamen te zitten”, wordt in een persbericht uitgelegd.

Aangegeven wordt dat dit probleem steeds nijpender werd naarmate de droogte langer aanhield. “De situatie werd nog moeilijker voor de scholen, die afhankelijk zijn van opslag van regenwater dat tijdens zulke periodes snel opdroogt.” Met zijn initiatief hoopt het traditionele gezag nu om de scholen in de regio zelfs bij langdurige droogte continu te voorzien van schoon en gezond drinkwater, zodat het onderwijs niet meer wordt onderbroken wegens tekort aan water. “Dit zal niet alleen de gezondheid van de leerlingen verbeteren, maar ook bijdragen aan een stabielere en duurzamere onderwijssituatie”, wordt opgetekend.

Lokaal initiatief

In de dorpen Asindoopo, Solan, Semoisi, Heikuun, Masiakiiki en Malobi zijn er intussen al eigen waterbronnen geboord. Gesteld wordt dat deze leefgemeenschappen nu beter zijn voorbereid op periodes van droogte, doordat ze beschikken over betrouwbare waterbronnen die hun scholen en gezondheidscentra kunnen voorzien van voldoende water.

In Bendekonde heeft een plaatselijke bewoonster op eigen kosten een waterbron laten plaatsen. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe de gemeenschap zelf ook bijdraagt aan de oplossing van het waterprobleem. Haar betrokkenheid benadrukt het belang van samenwerking en de kracht van lokale initiatieven die in het grotere project passen”, wordt ze geprezen.

Kostenplaatje

Aangegeven wordt dat het boren van een waterbron per locatie 2.500 euro bedraagt. Echter, in dat bedrag zijn de benodigde infrastructuur om het water effectief te kunnen gebruiken niet inbegrepen. Om een duurzaam drinkwatersysteem op te zetten zijn er verschillende installaties noodzakelijk. Als belangrijkste onderdelen worden onder meer genoemd de installatie van durotanks voor wateropslag, bronpompen, pijpleidingen voor het aanleggen van een distributiesysteem, zonne-energie systemen als energiebron voor de bronpompen.

Uitgelegd wordt dat de durotanks ervoor zorgen dat er voldoende water kan worden opgeslagen en de gemeenschap en scholen een buffer bieden voor periodes waarin de watervoorziening schaars is. De bronpompen dienen om het water uit de bron naar de opslagfaciliteiten en het distributiesysteem te pompen en zijn essentieel om dat op een efficiënte manier te doen.

Het distributiesysteem zal ervoor zorgen dat het water effectief wordt verdeeld naar de scholen, gezondheidscentra en andere belangrijke voorzieningen in de dorpen. Opgemerkt wordt dat er is gekozen voor zonne-energiesystemen omdat veel afgelegen dorpen in Boven-Suriname geen toegang hebben tot een betrouwbaar elektriciteitsnet. “Zonne-energie biedt een duurzame en onafhankelijke oplossing om de pompen van stroom te voorzien, zelfs tijdens langdurige droogte.”

Ook voor het transport van de materialen naar de dorpen via land en water moet er worden betaald. Daarnaast zijn er installatiekosten om het gehele systeem operationeel te maken en te zorgen voor een duurzame en betrouwbare watervoorziening. Het traditionele gezag doet daarom een oproep aan de organisaties die opereren in het binnenland om bij te dragen aan dit belangrijke initiatief. Dit kan door financiële steun, technische ondersteuning of het schenken van materialen die nodig zijn voor de installatie van de waterbronnen en het distributiesysteem. “Het traditionele gezag hoopt op een brede steun van alle organisaties die zich in het binnenland bevinden om samen te werken aan deze duurzame oplossing voor het drinkwaterprobleem.”

Gesteld wordt dat door gezamenlijke inspanningen en gedeelde verantwoordelijkheid de Saamaka-regio beter zal zijn voorbereid op de uitdagingen die droogte met zich meebrengt en dat de gemeenschappen meer controle krijgen over hun eigen watervoorziening. “Door samenwerking tussen de gemeenschap, lokale autoriteiten, bedrijven en andere betrokkenen hopen we het waterprobleem in Boven-Suriname op te lossen en het gebied klaar te maken voor een veerkrachtige toekomst.”

Van de …