Traditioneel gezag keurt vaccinatiedwang overheid af

De vaccinatiedwang die vanuit de overheid gevoerd wordt is niet in goede aarde gevallen bij het traditioneel gezag. “Dit is geen manier om met mensen om te gaan,” geeft kapitein Miranda Amijere van het dorp Malobi aan de Boven-Tapanahony aan. “Er is nu een ziekte die door de mens zelf is gecreëerd en gestuurd naar de hele wereld. Willen of niet kan je besmet raken met deze ziekte,” merkt hij op.
Amijere vindt dat er wordt geklaagd over de zwarte mensen die zich niet willen laten vaccineren, maar is niet iets goed. Het is geen geld dat aan ons wordt uitgedeeld om het met plezier te gaan halen, dat ‘gran lanti’ mus’ sabi ooktu, zegt hij.
“Overheid taki den o puru sma na wroko ef den no teki a spoiti, maar un abi wan lo sama keba die no abi wroko, dan fa wo du nanga den sma dati san den o puru. Te yu o pur de sma na wroko san den o feni fu nyan. Dis’ na wan bigi bruya sani o psa in a kondre ef lanti doe a san disi,” merkt Amijere op.
Hij geeft aan dat de wijlen voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Johan Pengel, hen had gewaarschuwd om nooit een Hindoestaan president te laten worden van Suriname, omdat die het volk zou laten pinaren.
Kwalijke zaakHoofdkapitein Carlo Sampi uit Nieuw Aurora vindt het een kwalijke zaak van de regering om met zo’n maatregel en wet te komen. Hij is zelf nog niet gevaccineerd. “Den no mus’ verplicht den sma. Ef wan sma wani of te a firi au tek’ a spoiti, maar lanti no mus’ kon verplicht unu,” haalt hij aan.
Sampi vertelt ook dat het in het binnenland moeilijk gaat met het vaccineren, omdat de mensen niet willen. Als traditionele gezagdragers kunnen wij de dorpelingen niet dwingen, omdat men ervoor moet voelen. “Ef a sma no tek’ a spoiti, dan a kisi a siki dat na gi en egi rekening. Mek’ lanti libi den sma nanga rust,” vindt de hoofdkapitein.
De overheid is bezig met wetgeving. Deze wet zal de werknemers verplichten om zich te laten vaccineren. President Chan Santokhi heeft dit onlangs tijdens een persconferentie aangekondigd. Op sommige ministeries wordt er al een formulier rondgestuurd, waar ambtenaren moeten aangeven als ze al gevaccineerd zijn of niet.
Simone Awanna