Touroperators Galibi zoeken heil in visserij

11/04/2021 00:00 –

:  
GALIBI – “Geen van de touroperators van Galibi is in aanmerking gekomen voor de Covid-steun die de overheid geeft. Ook mijn medewerkers in Paramaribo niet”, benadrukt Wijnberg Toku, directeur van Myrysji Tours, tegenover de Ware Tijd. Net als de vijf andere touroperators en lodgehouders van Galibi zit hij met de handen in het haar omdat zijn inkomsten nu al langer dan een jaar vrijwel geheel zijn weggevallen. “We hebben helemaal geen inkomen meer voor wat toerisme betreft”, schetst Toku de situatie.
Galibi wordt over het algemeen als een toeristische trekpleister beschouwd maar volgens hem heeft de overheid sinds de uitbraak van Covid-19 in Suriname weinig contact gehad met de ondernemers in dat gebied. “Wij zijn niet aan bod gekomen maar we leven ook in Suriname. We zijn Surinamers”, onderstreept hij doelend op het feit dat er geen ondersteuning is voor plaatselijke bewoners.
Toku zegt dat bijna alle mannen die via toerisme hun brood verdienden, nu hun heil zoeken in de visserij. Zij die geen eigen boot hebben zijn genoodzaakt met andere dorpelingen mee te gaan omdat er geen andere mogelijkheden zijn. De meeste vrouwen hebben geen werk. “Iedereen past zich aan nu”, merkt hij op. Een deel van zijn medewerkers in de stad heeft een andere baan gezocht. Voor de twee die nog in dienst zijn betaald Toku de medische kosten nog steeds. “Ik kijk hoelang ik dat nog kan doen met de hoop dat het beter wordt.”
Nadat de regering enkele weken geleden de oorden groen licht gaf om weer te beginnen zijn touroperators van Galibi snel in overleg getreden met het lokale traditioneel gezag om over de continuering van hun belangrijkste inkomstenbron te praten. “We hebben toestemming gehad van de dorpshoofden om het gebied weer open te stellen. In het Paasweekend hebben we dan de eerste bezoekers gekregen”, legt Toku uit.
Hoewel er veel mensen zijn die het gebied willen bezoeken willen de touroperators nog niet veel toeristen accommoderen. “Iedereen is nog voorzichtig. We passen ons aan en we kijken wat het wordt.” Galibi is tot nog toe Covid-vrij.
Toku wijst erop dat hij veel schade leidt doordat alles stil ligt. Een deel van het strand waarop zijn lodges staan is afgekalfd waardoor de huizen dreigen in te storten. “Binnen een jaar zijn de gebouwen afgebroken dus ik moet nu weer opnieuw beginnen en investeren.” Hoewel hij begrijpt dat de overheid het ook moeilijk heeft ziet Toku graag dat de toerismesector toch nog een duw in de rug krijgt.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname