‘Peerke Donders’ unieke productie
Tekst en beeld Sharon SinghADVERTISEMENT
PARAMARIBO — Marcel Balsemhof is ietwat verbaasd, maar toch heel tevreden met de onverwachte overwinning van zijn nummer ‘Peerke Donders’ in de categorie Most Original Project 2024. “Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht,” zegt hij. “Mijn productie wijkt af van wat het grote publiek doorgaans hoort en leuk vindt.” De andere winnaars zijn: Franklin Ceasar Breeveld met ‘Serenity After the Battle’ in de categorie Best Song en Palmer met ‘Infinity’ in de categorie Best Album 2024.
Het koorstuk, uitgevoerd door een vierstemmig mengkoor, laat een bijzondere mix van stijlen horen. De muzikale begeleiding is een intrigerende samensmelting van traditionele kawina met moderne invloeden, waaronder heavy metal-rockgitaar, keyboard, tabla en de krachtige rap van Crazy G. “Dit is uniek voor Suriname. “Een koorstuk wordt vaak geassocieerd met stijve, oubollige muziek, maar ik heb geprobeerd zowel ouderen als jongeren te bereiken met het verhaal van Petrus Donders,” zegt Balsemhof.
“Met dit koorstuk hoopt hij jongeren te interesseren voor koormuziek, een genre dat steeds meer vergrijst”
Centraal in de tekst staat de onzelfzuchtige dienstbaarheid van Donders aan de Surinaamse gemeenschap. “Dienstbaarheid is iets dat we nodig hebben, vooral nu Suriname verloedert. We hebben genoeg voorbeelden van mensen die goed werk hebben verricht, en Petrus Donders is daar één van.” Ondanks dat verschillende plekken in de stad naar hem zijn vernoemd, merkt Balsemhof op dat veel jongeren niet weten wie hij is.
Met dit koorstuk hoopt hij jongeren te interesseren voor koormuziek, een genre dat steeds meer vergrijst. “De mensen worden ouder, er is nauwelijks aanwas. Door deze combinatie van rap, heavy metal en kawina wil ik de liefde voor koorstukken nieuw leven inblazen.” Het is een dappere poging om een brug te slaan tussen generaties, en met de overwinning op zak lijkt Balsemhof de juiste toon te raken.
Gods genade
De twaalfde editie van de Touch of Jazz Awards Show vond vrijdagavond plaats in restaurant Spice Quest. “Met Gods genade heb ik dit al die jaren kunnen bewerkstelligen,” zegt Jean Durham met een glimlach. “In het begin was het geen awardshow; we maakten simpelweg de hitparade van populaire jazzplaten bekend, vooral van Surinaamse artiesten. Later hebben we de stap gezet naar internationale artiesten.”
Zijn programma is een van de oudste jazzprogramma’s en trekt steeds meer trouwe luisteraars vanuit alle hoeken van de wereld. “Ik ben niet met jazz opgegroeid; mijn passie was rock en undergroundmuziek. Toen Ampie’s Broadcasting Corporation, Radio ABC, in 1975 zijn deuren opende, kwam André Kamperveen naar me toe. In die tijd waren latin en kaseko de bekendste muziekstijlen in Suriname. Kamperveen vroeg of ik een muziekrevolutie teweeg kon brengen, en ik zei volmondig ja. Zo ontstond een boeiende fusie van jazzmuziek uit de regio: contemporary jazz.”
Durham ervaart de organisatie van de awardshow als een uitdaging. “Het is de moeite waard, vooral als ik kijk naar de obstakels op onze wegen. Ik kom uit Commewijne, en soms voelen we ons daar bijna opgesloten. Door die omweg duurt het meer dan twee uur om hier te komen en hetzelfde voor de terugweg; dat is best zwaar.” Toch blijft hij zijn passie volgen. “Ik verdien er misschien geen cent mee, maar mijn zegeningen komen van God.”
Muziek is alles voor Durham; het is liefde. De muzikant is een gelovig mens. “God is liefde, en daarom beschouw ik Lionel Richie als een van de grootste sterren. Hij heeft jarenlang hard gewerkt zonder te vervallen in glamour en glitter. He’s still alive and kicking. Een van zijn meest ontroerende nummers is ‘Jesus is Love’. God beschermt hem en laat hem zijn boodschap uitdragen; hij straalt die liefde uit.”
Zoals gebruikelijk ging de uitreiking gepaard met muzikale optredens. De muziekformatie bestond uit vocaliste Aida Zeefuik, Marcel Balsemhof (bas), Regillio Mathurin (drums), Ivan Ritfeld (keyboard) en Wilgo Telting (saxofoon/fluit). De groep stond onder leiding van Jean Durham (zang, viool). Het publiek genoot zichtbaar van de optredens. Jean Durham is de initiatiefnemer van de Touch of Jazz Awards Show 2025.
Drie prijzen werden toegekend aan artiesten/producers die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd in de jazzscene.
- Zakat, hoe en waarom..
- Zonne-energie voor Boven Suriname..
- Recidivist Wap opnieuw veroordeeld voor woninginbraak..
- Anton de Kom-tentoonstelling feestelijk geopend in Openluch…..
- Brunswijk haalt fel uit naar de NDP: ‘Mi pur’ y…..
- Brunswijk: ABOP komt als winnaar uit de bus..
- Basketballer Fräser bij rentree: ‘Lekker gevoel om weer op …..
- Zaak PVP tegen CHS en president pas onherroepelijk na mogel…..
- Partijcongres HVB keurt NDP-kandidaten Noersalim en Sapoen …..
- SVJ: Wissen van beeldmateriaal journalist is schending pers…..
- BLTO roept leden op vandaag massaal thuis te blijven..
- Dienstwapen politieagent gestolen bij woninginbraak..
- Column: Borrelpraat no. 864..
- SVJ veroordeelt intimidatie en bedreiging journalist door A…..
- Water en Vuur Festival: Educatie en bewustwording klimaatve…..
- SVJ veroordeelt aanval op persvrijheid na ABOP-congres..
- Hoofdredacteur SR Herald doet aangifte tegen DNVer..
- SVJ keurt initimidatie journalist ten strengste af..
- Journalist ernstig bedreigd door groepje ABOP’ers..
- Journalist Thomas geïntimideerd en privacy ernstig geschond…..
- Hoofdredacteur Suriname Herald bedreigd na ABOP-congres..