TotalEnergies start midden mei met het boren van de exploratieput Macaw-1 in Blok 64, die ligt in Surinaams zeegebied. Deze boring markeert het begin van een ambitieus offshore exploratieprogramma voor 2025, waarin in totaal vijf exploratieputten zullen worden aangeboord. Volgens betrokken partijen kan succes van deze boringen op termijn leiden tot nieuwe olie- en gasontwikkelingen in het Suriname-Guyana bekken.
De Macaw-1-put is de eerste van de vijf geplande putten en vormt het zwaartepunt van het werkprogramma in Blok 64. Opvallend is dat drie van de vijf exploratieputten, waaronder Macaw-1, buiten het zogeheten ‘golden lane’-gebied liggen—een geologisch gunstige zone waar eerdere ontdekkingen zijn gedaan. Exploratie buiten deze zone, betekent een uitbreiding van de potentiële olie- en gasprovincie.
TotalEnergies kreeg eind april goedkeuring van de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) voor de boring van Macaw-1. De put zal worden aangeboord door de Stena DrillMAX, een boorschip van Stena Drilling, dat eerder voor ExxonMobil in Guyana actief was. Het schip is onlangs onderhouden en getest in Curaçao, en vertrekt op 15 mei richting Suriname. De start van de boorwerkzaamheden staat gepland voor 19 mei en zal ongeveer tachtig dagen duren.
De volledige operationele ondersteuning, zoals bevoorrading en personeelsvervoer, zal vanuit een Surinaamse havenfaciliteit plaatsvinden.
Volgens TotalEnergies onderstreept dit de toenemende betrokkenheid van lokale bedrijven bij offshore projecten en draagt het bij aan de verdere ontwikkeling van local content in de sector.
Naast Macaw-1 staan dit jaar nog vier exploratieboringen gepland. In Blok 52, waar Petronas operator is, worden Caiman-1 en Kiskadee-1 geboord, beide binnen de ‘golden lane’. Chevron voert in Blok 5 de boring van Korikori-1 uit, terwijl Shell in Blok 65 Araku Deep-1 voor zijn rekening neemt. Ook deze laatste twee putten liggen buiten de eerder aangetoonde geologisch gunstige zone.
Blok 64 bevindt zich circa 280 kilometer uit de Surinaamse kust, in waterdieptes van 1000 tot 3000 meter. TotalEnergies heeft een belang van 40 procent in het blok en is operator. Petronas en QatarEnergy bezitten ieder 30 procent.
Met vijf geplande exploratieputten is 2025 een recordjaar voor offshore boringen in Suriname. De uitkomsten van dit programma kunnen bepalend zijn voor de toekomstige groei van de olie- en gasindustrie van het land.
The post TotalEnergies start half mei met boren Macaw-1, eerste van vijf exploratieputten in 2025 ..
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten..
- Matawai krijgt nieuwe bruggen en kunstgrasveld..
- Ontwatering Esther Stichting aangepakt na noodsignaal..
- Regionale mediaorganisaties benadrukken rol van AI..
- Digitale spaarrekening voor burgers: Suriname lanceert roya…..
- President voert overleg met rijschoolhouders..
- Bedrijf uit Dubai presenteert zonne-energieproject aan pres…..
- Protest Stichting Lelydorp 2000 en omwonenden tegen bouw op…..
- Suriname zakt op persvrijheidsindex: zorgwekkende trend..
- ACM vraagt aandacht voor veiligheid journalisten en impact …..
- SVB-verkiezingen: De antwoorden zijn in de huidige SVB-stat…..
- Kiezers dom of politici dom?..
- “Geen reden tot zorg over verkiezingsorganisatie”..
- OKB informeert EU-waarnemers over verkiezingen..
- Markante Surinamers onderscheiden voor verdienstelijke bijd…..
- Kolkenzuiger ingezet bij Esther Stichting om verstoppingen …..
- Peruaans marineschip botst tegen olieplatform in de Amazone…..
- Boze en teleurgestelde medewerkers PCS smeken om salaris..
- Man aangehouden na ongewenste aanraking en diefstal..
- E-visa applicatie en chatbot gelanceerd tijdens AI-bewustwo…..
- ‘Dit land heeft kundige mensen nodig, geen loze beloften of…..