Oliegigant TotalEnergies begint midden mei met het boren van de exploratieput Macaw-1 in Blok 64, gelegen in het Surinaamse zeegebied. Het betreft de eerste van in totaal vijf offshore-exploratieputten die in 2025 zullen worden aangeboord, wat een nieuw record betekent voor het aantal boringen in één jaar in het Surinaams offshore-gebied.
ADVERTENTIE
De Macaw-1-put geldt als het belangrijkste project binnen het exploratieprogramma van TotalEnergies voor dit jaar. Het boorwerk maakt deel uit van een intensief exploratieoffensief dat erop gericht is nieuwe potentiële oliegebieden aan te wijzen in het Suriname-Guyanabekken. Daarbij is opvallend dat drie van de vijf geplande putten, waaronder Macaw-1, buiten de zogenoemde “golden lane” zijn geprojecteerd – een gebied met ondergrondse kenmerken die bekendstaan als bijzonder gunstig voor olie- en gasaccumulatie.
De Nationale Milieu Autoriteit (NMA) heeft eind april de vergunning verleend aan TotalEnergies voor het uitvoeren van de booractiviteiten. Voor de uitvoering is het internationaal bedrijf Stena Drilling gecontracteerd. Het boorschip Stena DrillMAX, dat eerder werd ingezet bij werkzaamheden voor ExxonMobil in buurland Guyana, zal worden gebruikt voor deze operatie. Na een onderhoudsbeurt en uitgebreide veiligheidscontroles op Curaçao vertrekt het schip op 15 mei richting Suriname, met de start van de boring gepland voor 19 mei.
De werkzaamheden aan Macaw-1 zullen naar verwachting tachtig werkdagen in beslag nemen. De volledige ondersteuning van het boorproces zal plaatsvinden vanuit een shorebase in Paramaribo, wat betekent dat bevoorrading en personeelsvervoer volledig lokaal worden geregeld. Dit vormt een belangrijke stimulans voor de Surinaamse toeleveringsketen en onderstreept de groeiende betrokkenheid van lokale bedrijven in de offshore-olie- en gasindustrie.
Op deze overzichtskaart van het Suriname-Guyanabekken is de ‘Golden lane’ aangegeven. Ook op de kaart de verschillende exploratie-en productieblokken in het Surinaams zeegebied (offshore) en op land (onshore)
Blok 64 bevindt zich op circa 280 kilometer uit de kust in het centraal noordelijk deel van de territoriale wateren van Suriname, op waterdieptes tussen de 1000 en 3000 meter. TotalEnergies voert als operator het project aan met een belang van veertig procent. De overige aandelen zijn in handen van Petronas en QatarEnergy, die elk dertig procent bezitten.
Voor de tweede helft van het jaar staan nog vier exploratieputten gepland: Caiman-1 en Kiskadee-1 in Blok 52 (operator: Petronas), Korikori-1 in Blok 5 (operator: Chevron) en Araku Deep-1 in Blok 65 (operator: Shell). Ook deze putten zullen ondersteund worden vanuit Suriname. De uitkomsten van dit intensieve boorprogramma kunnen bepalend zijn voor de toekomst van de sector en de economische perspectieven van het land.
Indien de boringen succesvol blijken, kan 2025 uitgroeien tot een keerpunt in de verdere ontwikkeling van Suriname als belangrijke speler in de offshore-olie- en gasindustrie.
- Weg met etnische politiek; tijd voor echte eenheid en volwa…..
- Tiener steekt stiefvader neer na mishandeling van moeder..
- Ruim 50 jaar oude ruimtecapsule gaat op aarde vallen..
- August Alexander Gemin (67) Paramaribo 29-4-2025..
- NPS-voorzitter hekelt verdraaiing van feiten richting verki…..
- Nationaal Migratiebeleidsplan officieel overhandigd aan min…..
- Inbraak bij CBB: Twee bewakers aangehouden, daders voortvlu…..
- OW zet kolkenzuiger in voor ontwatering bij Esther Stichtin…..
- SEOB organiseert verkiezingsdialoog voor economisch herstel..
- SLM lost maandelijks ruim US$ 600.000 af aan crediteuren..
- Twee bewakers aangehouden voor inbraak bij CBB, overige dad…..
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten..
- Matawai krijgt nieuwe bruggen en kunstgrasveld..
- Ontwatering Esther Stichting aangepakt na noodsignaal..
- Regionale mediaorganisaties benadrukken rol van AI..
- Digitale spaarrekening voor burgers: Suriname lanceert roya…..
- Bedrijf uit Dubai presenteert zonne-energieproject aan pres…..
- President voert overleg met rijschoolhouders..
- Protest Stichting Lelydorp 2000 en omwonenden tegen bouw op…..
- Suriname zakt op persvrijheidsindex: zorgwekkende trend..
- ACM vraagt aandacht voor veiligheid journalisten en impact …..