De Franse olie- en gasgigant TotalEnergies, sloot 2024 af met een aangepast nettoresultaat van 18,3 miljard dollar en een cashflow van 29,9 miljard dollar, ondanks een zwakkere markt door dalende raffinagemarges. Het bedrijf behaalde voor het derde jaar op rij een rendement van bijna 15 procent op het gemiddelde kapitaal, de hoogste onder de grote energiebedrijven.
CEO Patrick Pouyanné benadrukte de kracht van het multi-energiemodel van TotalEnergies, dat in het vierde kwartaal zorgde voor sterke prestaties binnen Integrated LNG en Integrated Power. Dit resulteerde in een aangepast nettoresultaat van 4,4 miljard dollar, een stijging van 8 procent ten opzichte van het derde kwartaal, en een kasstroom uit bedrijfsactiviteiten van 7,2 miljard dollar, een stijging van 5 procent.
In 2024 investeerde TotalEnergies 17,8 miljard dollar, waarvan een derde werd besteed aan nieuwe olie- en gasprojecten, 4,8 miljard dollar aan koolstofarme energie en 3,9 miljard dollar aan geïntegreerde energie. Daarnaast gaf het bedrijf 8 miljard dollar uit aan aandeleninkoop, wat neerkomt op een uitbetaling van 50 procent van de cashflow. De gearing bleef onder de 10 procent, wat wijst op een solide financiële positie.
In de olie- en gassector produceerde TotalEnergies in het vierde kwartaal 2,43 miljoen vaten olie-equivalent per dag (mboe/d), mede door de opschaling van nieuwe projecten. Het exploratie- en productiesegment leverde een aangepast nettobedrijfsresultaat van 2,3 miljard dollar en een cashflow van 3,9 miljard dollar op. Over het gehele jaar bedroeg het nettobedrijfsresultaat 10 miljard dollar, met een cashflow van 17 miljard dollar.
Belangrijke projecten in 2024 waren onder meer Mero-2 en Mero-3 in Brazilië, Anchor in de VS, Fenix in Argentinië en Tyra in Denemarken. Deze droegen bij aan een verwachte productiegroei van ruim 3 procent in 2025.
Daarnaast gaf TotalEnergies groen licht voor grote olieprojecten in Suriname, Brazilië en Angola, met een reservevervangingsratio van 157 procent en een bewezen reservelevensduur van meer dan twaalf jaar.
Een van de meest spraakmakende ontwikkelingen is het Gran Morgu-project in Suriname, het eerste offshore-project van het land. Het veld bevat naar schatting 750 miljoen vaten olie en zal een productiecapaciteit hebben van 220.000 vaten per dag via een drijvend productie-, opslag- en overslagschip (FPSO), gebouwd door SBM Offshore. De eerste olieproductie wordt in 2028 verwacht.
The post TotalEnergies blijft sterk presteren ondanks zwakke markt ..
- Parmessar stelt vragen over voedselveiligheid en distributi…..
- Bromfietser laat leven bij frontale botsing..
- KPS: operatie “Blitz” uitgevoerd afgelopen weekend..
- Nieuw ILO-rapport: Onvoldoende vooruitgang arbeidsmarkt Lat…..
- Duitsland Stijgt naar Wereldwijde Top 5 van Militaire Uitga…..
- Overeenkomst met Benelux over visum en migratie..
- Centrale Bank van Suriname heet binnenkort anders: Chinese …..
- Jaarlijks 15 tot 20 nieuwe gevallen van kinderkanker in Sur…..
- EX-PILOOT BEKRITISEERT BELEID SLM..
- Hovenierscursus voor jongeren in Paramaribo..
- Caricom-top in Barbados wordt ‘cruciale’ meeting..
- Bewoners Alkmaar kunnen rekenen op water uit de kraan..
- Massale opkomst bij 100K+ Massameeting en viering 35 jaar A…..
- Zaaksofficier SPSB II-zaak vraagt uitstel aan kantonrechter..
- Tjatjie maakt muzikale comeback..
- Workshop METT-Assessment inzake Centraal Suriname Natuurres…..
- Kustwacht Suriname houdt twee illegale vissersvaartuigen aa…..
- 8.000 kiezers moeten hun ID-kaart nog ophalen..
- Simons: “Breng me naar de procureur-generaal”..
- Robinhood wil tachtigjarig bestaan vieren met Braziliaanse …..
- PALU wil met partners alternatief vormen..