Tot nu toe zwaarste tyfoon van het jaar op Filipijnen eist zestien levens

De Filipijnen zijn zondag getroffen door de zwaarste storm van het jaar tot nu toe. Tyfoon Goni heeft zeker zestien levens geëist en meer dan driehonderd woningen verwoest. Drie mensen worden vermist. Inmiddels zijn meer dan 390.000 mensen geëvacueerd.
De tyfoon raasde zondag met veel geweld en neerslag door het zuiden van Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen. Honderden huizen raakten bedolven onder modderstromen en vulkanisch gesteente. Volgens lokale autoriteiten bevinden zich nog mensen onder het puin.
In Bicol Region, de zuidelijke kustregio van Luzon, verwoestten stormvloeden dijken en overstroomden rivieren. Tot nu toe zijn alleen in Bicol sterfgevallen en vermissingen gemeld. Een vijfjarig kind is volgens de gouverneur van het gebied meegesleurd door de stroming.
Ruim 390.000 mensen zijn de tyfoon ontvlucht. Veruit het grootste deel (345.000) is ondergebracht in noodcentra. Er wordt gevreesd dat zij te weinig ruimte hebben om onderling voldoende afstand te houden. De Filipijnse president Rodrigo Duterte zegt de situatie vanuit zijn thuisstad Davao City in de gaten te houden.
Tyfoon Goni is een van de zwaarste stormen waardoor het land sinds 2013 is getroffen. Wereldwijd is Goni de zwaarste storm van het jaar. De storm kwam in de Filipijnen op vier verschillende plekken aan land, maar is inmiddels naar de Zuid-Chinese Zee getrokken.
Op dit moment is een andere tropische storm onderweg naar het Filipijnse vasteland. Storm Atsani is momenteel nog niet gevaarlijk, maar kan volgens het instituut zwaarder worden.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald