Tony Pengel: ‘De liefde die je terugkrijgt van de jeugd wanneer je geeft is onbetaalbaar’

“De Robinhood Academy is de jeugdafdeling van Robinhood, waar wij vanaf de U14 tot en met de U20-jongens proberen op te leiden voor het eerste elftal en misschien zelfs iets verder dan dat.” Dat legt Tony Pengel uit aan de Ware Tijd over deze sectie waarover hij de leiding heeft. “Bij de Robinhood Academy worden goede waarden en normen bijgebracht en zorgen we ervoor dat de jongens de basiskennis van het voetbal leren en met hun talent zo hoog mogelijk proberen te komen en te excelleren.”

Tekst en beeld Desney Romeo

Op de vraag hoe dit alles tot stand is gekomen, geeft hij aan dat hij met Roberto Gödeken, hoofdtrainer van Robinhood, had gesproken voordat de Covid-19-pandemie uitbrak. Aanvoerder Jamilhio Rigters zat toen net bij het eerste elftal en er was sprake van een eventuele transfer naar het buitenland, tezamen met Faustino Benali, die toen bij Transvaal speelde. Beide spelers zouden een stage doorlopen. “Vanaf dat moment was er geregeld contact tussen mij en Gödeken totdat in 2021 wij samen met het bestuur van Robinhood hebben gezeten en de mogelijkheid werd besproken om een samenwerking aan te gaan.”

“Elke dag wanneer ik hiernaartoe kom, heb ik veel plezier, dus ik voel de verantwoordelijkheid niet, want ik doe mijn werk”

Er is daarna wat tijd over heen gegaan, maar in april 2023 werden de koppen weer bij elkaar gestoken en in september dat jaar ging Pengel officieel van start. “We kwamen toen met ballen en spullen. Ik wilde aanvoelen hoe het zou gaan. Het was een beetje moeilijk daar het nieuw was voor iedereen. Nu zijn we een jaar verder en sinds 1 oktober 2024 ben ik officieel in dienst bij Robinhood.”

Over de perspectieven is ook al nagedacht. “Wij willen binnen zes tot zeven jaar een stabiel betaalde organisatie zijn of in ieder geval de uitstraling daarvan hebben. Dat betekent dat wij vanaf de U14 of de U12 een bepaalde uitstraling hebben, een bepaalde speelstijl, een bepaalde trainingsstijl, met alle benodigde faciliteiten eromheen. Een uitstraling hebben waarbij wij kunnen aansluiten bij bepaalde Betaald Voetbalorganisaties (BVO’s) in Europa, in Amerika. Dit betekent dat als een jongetje naar het buitenland moet gaan hij niet in de war raakt met de manier van aanpak. Of dat ze in problemen komen als ze conditioneel of met gewichten bezig zijn. Voor zo een jongen zal dat normaal zijn, daar hij dit alles al heeft meegemaakt bij Robinhood. Daar willen wij naar toe werken.”

Op de vraag of de speelstijl van de jeugd identiek zal zijn aan die van de hoofdmacht, antwoordt Pengel bevestigend. “Alleen zijn er andere accenten, want soms heb je bijvoorbeeld een heel goede nummer 10, dan moet je hem opleiden als nummer 10, alleen ga je bijvoorbeeld in plaats van naar achteren met de punt naar voren spelen. Of misschien heb je een heel goede buitenspeler, maar aan de andere kant heb je geen goede buitenspeler, dan ga je misschien kiezen om met een open kant te spelen, maar nog steeds in de stijl van het eerste elftal.”

In principe is het volgens hem de bedoeling dat er 4-3-3 wordt gespeeld, zoals het eerste elftal, “maar het accent wordt erop gelegd dat als je goede spelers hebt ze worden klaargemaakt om te spelen in het eerste elftal, waardoor bepaalde posities binnen bepaalde teams belangrijker worden gemaakt. De bedoeling is om helemaal te kopiëren wat er bij het eerste gebeurt.”

Waarden en normen

Pengel benadrukt dat het accent zwaar zal worden gelegd op waarden en normen bij de jeugdvoetballers. “Elke dag 100 procent, omdat opvoeden niet zonder waarden en normen gaat. Als er geen waarden en normen zijn, dan is er geen opvoedkunde, dan is er geen pedagogiek, dan is er geen houvast. Je moet didactisch te werk gaan en daar horen waarden en normen bij.”

Hij zegt dat Robinhood de stijl van coachen die er in Suriname is probeert te doorbreken. “Het is niet makkelijk. Hier word je geleerd, als je respect hebt, kijk je naar beneden, maar dat is natuurlijk onzin, want als je respect hebt, kijk je iemand aan. Wat ook zo is als je iets niet begrijpt, moet je vragen. Hier wordt er gezegd ‘ja tren (trainer, … red.) maar ze snappen je niet. Wij gaan ze de juiste waarden en normen leren en stel je vraag met respect. Als je het nog steeds niet begrijpt, herhaal je de vraag of stel het op een andere manier, zodat wij je kunnen uitleggen wat de bedoeling is.”

Pengel is geen onbekende als het gaat om werken met jongeren. Nadat hij al vroeg stopte met voetballen – hij heeft bij Feyenoord en Dordrecht ’90 gespeeld en ook FC Utrecht tot het …