Toerismeproduct Suriname samen ontwikkelen

28/03/2021 16:08 – Ivan Cairo

Minister Albert Jubithana brengt een plegoffer uit bij de vier sightseeing carts waarmee toeristen zullen worden vervoerd door de binnenstad. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Belanghebbenden in de toerismesector, waaronder de overheid en het bedrijfsleven, moeten gezamenlijk het toerismeproduct ‘Suriname’ ontwikkelen en promoten voor een groter rendement voor alle partijen. Dat was de rode draad vrijdag tijdens een door het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) georganiseerde workshop over acties en beleid die moeten worden ontwikkeld voor de sector.
De periode dat touroperators, lodgehouders, hotels of andere spelers vanuit hun specifieke oriëntatie Suriname als toeristische bestemming presenteren op internationale fora moet afgesloten worden. “Suriname heeft veel meer te bieden als land dan alleen maar sula, lekker eten of een synagoge naast een moskee”, zei minister Albert Jubithana bij aanvang van de workshop.
Hij vindt de richting die het land opgaat met toerisme belangrijk en belanghebbenden moeten het met elkaar eens zijn over de koers en eindbestemming. De minister benadrukte dat elk district zijn eigen identiteit en karakteristieken heeft die ze uniek maakt. “Binnen deze identiteit zijn er voldoende mogelijkheden om attracties te bieden.”
Belangrijke voorwaarde is samenwerking voor de promotie, marketing en branding van Suriname als toeristische bestemming. De roep naar samenwerking tussen de private- en overheidssector moet geen slogan blijven. Er zullen gerichte acties ondernomen moeten worden om daar inhoud aan te geven. De minister merkte op dat het toerisme in Suriname dankzij de private sector tot het huidige niveau is gekomen. De overheid dient verder met beleid te faciliteren zodat er duurzame ontwikkeling in de sector kan plaatsvinden.
Cultuurdirecteur Roseline Daan wees op de culturele diversiteit van Suriname en de link daarvan met toerisme en zei dat cultuur als geïntegreerd beleid moet worden aangepakt. Cultuur is volgens haar meer dan slechts het verzamelen van telefoonnummers en lijsten van culturele organisaties of groepen. Onderbouwd met statistieken over buitenlandse bezoekers stelde ze dat uit cijfers van 2016 blijkt dat dat jaar slechts 2 procent van de bezoekers naar Suriname is gekomen voor het bos en de cultuur. “We doen te weinig aan promotie en marketing.”
Er moet volgens haar meer bewustwording komen dat cultuur meer is dan de klederdrachten van de etnische groepen en hun culinaire karakteristieken. Ook de creatieve industrie zal zich zodanig moeten ontwikkelen dat buitenlanders naar Suriname komen voor evenementen zoals festivals.
De Covid-19-pandemie heeft wereldwijd grote klappen toegebracht aan de toerisme- en hospitality sector, zei directeur Toerisme, Rabin Boeddha. Vóór de pandemie uitbrak reisden wereldwijd 1,4 miljard mensen. De ziekte veroorzaakte een terugval van ruim 70 procent. Volgens schatting van de Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO) zal het 2,5 tot vier jaar duren voordat de reisbewegingen weer op het niveau van 2019 komen.
Boeddha benadrukte dat het streven van TCT is dat er nieuwe en verbeterde producten voor toerisme en recreatie komen in alle districten. Op elk commissariaat moeten een toerismeafdeling en overlegstructuur komen en in elk district trainingsfaciliteiten voor toerisme en een bezoekerscentrum. Bij het ontwikkelen van het Surinaams toeristisch product zullen de bestuursdienst en de commissariaten een belangrijke rol moeten vervullen.
Aan de workshop hebben ook districtscommissarissen en hun medewerkers deelgenomen. De directeur van Regionale Ontwikkeling en Sport, Maverick Boejoekoe, zei dat de overheid veel wil doen maar het geld daar niet voor heeft. Ook het bedrijfsleven wil veel actie ondernemen, maar nu heerst een pandemie die zaken remt. Dat mag betrokkenen niet weerhouden door te gaan. “We hebben voor grotere uitdagingen gestaan.” Hij vindt dat elk district zijn toerismeproducten dient te identificeren en presenteren als “unieke selling points”.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname