Suriname maakt minder twijfelachtige indruk
Israël komt onder toenemende internationale druk te staan nu de steun voor Palestijnse zelfbeschikking binnen de Verenigde Naties verder groeit. Tijdens de laatste stemming over resoluties die het recht van de Palestijnen op een eigen staat erkennen, stemden 160 landen vóór, terwijl slechts zes tegen waren. Deze uitslag is het resultaat van toenemende wereldwijde frustratie over de militaire acties vanuit Israël en de decennialange bezetting van Palestijnse gebieden.
Suriname, meestal zonder duidelijke stellingname, ging deze keer wel akkoord met de resolutie. Hiermee schaart de Surinaamse regering zich weer duidelijk achter de oproep voor een tweestatenoplossing en een einde aan de bezetting. De Surinaamse delegatie verliet enkele weken terug controversieel de zaal bij een bijna soortgelijke stemming. Die actie wekte kritiek in eigen land, mede omdat Suriname Palestina formeel erkent. Vermoedens dat Amerikaanse druk een rol speelde, werden door regeringsfunctionarissen ontkend.
Een van de aangenomen resoluties, voorgesteld door Oeganda, bekrachtigt het “permanente soevereine recht van het Palestijnse volk over de bezette gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, en dat van de Arabische bevolking in de bezette Syrische Golan over hun natuurlijke hulpbronnen.” De resolutie veroordeelt de exploitatie en vernietiging van natuurlijke hulpbronnen en vitale infrastructuur in de bezette gebieden, zoals water- en elektriciteitsnetwerken, door Israël.
Ook benadrukt de tekst de verwoestende gevolgen van Israëlische nederzettingen, waaronder landonteigening, watertekorten en de vernietiging van landbouwgronden. Deze praktijken hebben desastreuze sociaaleconomische gevolgen voor Palestijnen, vooral in Gaza, waar de energiecrisis de wederopbouw ernstig belemmert.
Israël verwierp de resoluties fel en beschuldigde de VN van selectieve aandacht. De Israëlische vertegenwoordiger stelde dat het land onterecht wordt geviseerd, terwijl andere conflicten, zoals aanvallen van de Houthi’s op schepen in internationale wateren, onbesproken blijven.
De steun voor de resoluties toont een duidelijke verschuiving in het internationale sentiment. Landen zoals Australië, die traditioneel terughoudend zijn in het steunen van Palestijnse soevereiniteitskwesties, stemden deze keer voor. Volgens de Australische delegatie ondermijnen Israëlische nederzettingen en landonteigening de stabiliteit en de kans op een tweestatenoplossing.
Bovendien hebben enkele Europese landen en andere bondgenoten besloten de levering van wapens aan Israël stop te zetten. Dit besluit volgt op beschuldigingen dat deze wapenleveranties bijdragen aan wat velen als een genocide op de Palestijnen beschouwen. Zelfs in de Verenigde Staten, Israël’s grootste bondgenoot, groeit de kritiek. Er klinken oproepen om wapenleveranties te stoppen en zelfs om Israël tijdelijk te schorsen als VN-lid.
- Gajadien: overheid draait voornamelijk om de betaling van l…..
- Verdachten zaak Pikin Saron woedend na uitstel door rechter…..
- Houten loopbrug oud Hanna’s Lustproject wordt hersteld..
- Korpschef: Bendes worden stuk voor stuk ingerekend..
- Vreedzaam roept op tot wegbarricade in Coronie..
- Opsporing Bouterse, Hoefdraad en Dijksteel ‘nog geen einde …..
- Natio houdt lang stand tegen Canada – Canadezen score…..
- Natio met kleine nederlaag naar Canada..
- Steeds meer EBGS-leerkrachten dienen ontslag in..
- Vijftig personen starten aan vaktrainingen in Para..
- SBM Offshore heeft contracten gegund voor de GranMorgu-veld…..
- Italiaanse multinational Saipem wint contract voor Surinaam…..
- Finabank behaalt als eerste Surinaamse bank de ISO/IEC 2700…..
- Pg: Niet waar dat OM op schoot van president zit..
- Canada wint met 1-0 van Natio..