Toekomst NDP: Het leven gaat ook na Bouterse gewoon door

Tal van Surinamers hebben zaterdag afscheid genomen van Desi Bouterse, die op die dag ook werd gecremeerd. Het moet worden gezegd dat alles redelijk ordelijk en respectvol is verlopen, waarvoor met name de NDP en de aanhang gecomplimenteerd mogen worden. De vraag is hoe het nu verder moet met de partij, die bijna veertig jaar door Bouterse bijeen werd gehouden.

Tekst Armand Snijders

Beeld Bentik Paulus

Er stonden heel veel mensen langs de kant van de weg op de hele lange route van Leonsberg naar Ocer, dat tot de nok toe was gevuld. Van rasechte diehard NDP’ers tot fanatieke Boutisten, maar langs de route ook zeker nieuwsgierigen die een kiek namen in de hoop een glimp op te vangen van de overleden dictator die zo zijn stempel op de geschiedenis van de nog relatief jonge republiek heeft gedrukt.

“Geerlings-Simons heeft weliswaar geen brandschoon verleden, maar ze heeft tenminste geen bloed aan haar handen zoals haar voorganger”

Afgaande op die drukte kon Bouterse nog altijd rekenen op een grote aanhang. Maar hij bracht zeker geen driehonderdduizend mensen op de been, zoals de woordvoerder van de partij, Ricardo Panka, vooraf voorspelde.

Partijtoppers – ongeacht van welke partij – hebben wel vaker moeite om realistisch te blijven met het doen van voorspellingen, vooral ten aanzien van het verwachte aantal zetels dat behaald gaat worden bij de komende verkiezingen. En kennelijk ook voor het aantal mensen dat verschijnt bij een uitvaart. Het zullen er enkele tienduizenden zijn geweest. Dat was sowieso indrukwekkend en zonder twijfel een record bij het afscheid van een overledene.

Koffiedik kijken

Echter, de flinke opkomst bij de uitvaart zegt niets over de populariteit van de partij en in hoeverre de dood van de oprichter en erevoorzitter van invloed daar op is. Binnen de NDP zelf wordt uiteraard verwacht dat alles gewoon verder gaat en men zich in alle rust kan voorbereiden op de aanstaande verkiezingen.

En dat de partij deze stembusstrijd zal winnen en meer dan de zestien zetels zal binnenslepen dan die in 2020 werden behaald. Maar zo zal het in werkelijkheid niet zijn; voor iedere stem zal moeten worden geknokt zoals iedere partij dat moet doen.

Van een schokeffect zal in mei nauwelijks meer sprake zijn. Daarvoor is Bouterse eigenlijk te vroeg gestorven. Na bijna vijf maanden zullen de gevolgen van zijn dood uitgewerkt zijn, die bij veel mensen een heftige emotionele prikkeling teweegbrengt en op basis waarvan niet-rationele beslissingen in het stemhokje kunnen worden genomen. Als het overlijden één of twee maanden vóór 25 mei was gebeurd, dan had dat zonder meer van daadwerkelijke invloed kunnen zijn.

De echte ‘Boutisten’

De dood van hun ooit onbetwiste leider zal zaken niet eenvoudiger maken. Het is bijvoorbeeld maar zeer de vraag wat de echte ‘Boutisten’ zullen gaan doen nu ‘Baas’ er niet meer is. Want zei hielden echt van hem, niet zozeer van de NDP. En als zij geen geloof meer hebben in de nieuwe leiding – die de vrijwel onmogelijke taak heeft om de ‘leegte’ op te vullen – dan is de kans groot dat ze naar een andere partij overstappen waar ze zich wel thuis voelen en gehoord worden. Of helemaal niet gaan stemmen.

Echter, dat de NDP kan groeien bij de komende verkiezingen ligt voor de hand. Het is eigenlijk een wet van Meden en Perzen dat dé oppositiepartij van dat moment garen spint bij het falen van een zittende regering. Zoals dat ook het geval was in 2020, toen Bouterse en de NDP een pak slaag van jewelste kregen van de kiezers en de VHP met de Abop en andere partijen in het machtscentrum tilden. En omdat veel Surinaamse kiezers aan ‘geheugenverlies’ lijden en de ellende zijn vergeten die twee regeringen-Bouterse heeft aangericht, ligt de NDP nu toch weer op koers om succesvolle verkiezingen door te maken.

(lees verder onder de )

Op de dag van de crematie reed deze man rond met het staatsportret van Desi Bouterse en een NDP-vlag om de schouders.

Veroordeelde moordenaar

Maar dat zal mede afhangen van of het nieuwe bestuur onder leiding van Jennifer Geerlings-Simons erin zal slagen de gelederen binnen de partij gesloten te houden en met een duidelijk verhaal naar buiten zal komen. En vooral eerlijk zijn over de fouten die de regeringen-Bouterse in de periode 2010-2020 heeft gemaakt. Het is van wezenlijk belang om de tienduizenden verloren kiezers terug te halen.

Het verdwijnen van Bouterse kan kiezers die het gedachtegoed van de partij wel ondersteunden maar uit principe niet op de NDP stemden omdat daar een veroordeelde moordenaar de scepter zwaaide, over de streep te trekken dat nu wel te doen.

Ook het feit dat nu automatisch een verkiezingsissue voor de NDP (gratie voor Bouterse) is verdwenen, zal de …