TikTok-fenomeen Tirza Perk: ‘Huilen op commando is geen probleem voor mij’ – Parbode Sneak Peek – Parbode

TikTokker Tirza Perk (23) ging van een doodgewone jongedame die voor de fun TikTok-video’s maakte, naar een bekende Surinamer. De tweedejaarsuniversiteitsstudente Public Administration begon tijdens de lockdown-periode met het in elkaar zetten van hilarische nagesynchroniseerde tv-fragmenten. Met ruim 17.000 followers op haar Tiktok-account en 20.000 op haar Facebookpagina is ze inmiddels uitgegroeid tot zo wat de bekendste Tiktokker in Suriname.

Tekst Ruth-Rachel Joeroeja
‘Je hebt het land vernietigd! Je moet je schamen, jongen! Je wilt komen praten? Ik ga je in mijn zak zetten!’. Met veel mimiek en gevoel voor drama doet Perk in een van haar onlinefilmpjes een briesende NPS-politica Patricia Etnel na. Enkele momenten later reageert ze in de rol van NDP-parlementariër Melvin Bouva, die schamper lachend de opmerkingen van Etnel afwimpelt. Dit filmpje is Perks reconstructie van een viraal gegaan To The Point-televisiefragment waarin Etnel de vloer aanveegt met Bouva. Ook in andere filmpjes weet Perk duizenden lachers op haar hand te krijgen als ze politici Ronnie Brunswijk, André Misiekaba en Priscilla Dawsa nasynchroniseert.
“Acteren komt uit mezelf, ik heb ongeveer een jaar in de acteergroep Team Logisch gezeten. Wij maakten korte drama- en komediefilmpjes. Ik kwam vaak voor in de dramafilms, dus huilen op commando was geen probleem voor mij”, vertelt Perk. Na haar tentamens hoefde ze in maart net vóór de lockdown geen colleges meer te volgen. “Ik had niets te doen en begon me steeds meer te vervelen. Naar films en series kijken hielp ook niet meer, dus besloot ik op zoek te gaan naar iets anders en stuitte op TikTok. Sinds de lockdown-periode ben ik mij erin gaan verdiepen.”
Perk legt uit dat een TikTok-video in elkaar zetten niet moeilijk is. “Als ik een video wil maken met meerdere dialogen moet ik ervoor zorgen dat ik mijn timer regel tot het stuk waar de tweede persoon praat en dan begin ik met de filmopname. Als ik klaar ben met de eerste persoon, doe ik vervolgens andere kleding aan voor de tweede persoon, ik regel de timer weer en op deze manier ga ik verder totdat ik de nodige shots heb die ik vervolgens zelf monteer. Het monteren duurt ongeveer 15 minuten. Alles gaat nu veel sneller en makkelijker, omdat ik eraan gewend ben. Nadat mijn eerste Surinaamstalige video viraal ging, besloot ik Surinaamse sounds te gebruiken. Ik ging daarmee door, aangezien de mensen dat leuker vonden en ik mijn doelgroep beter kon bereiken. Als de sounds scheldwoorden hebben, gebruik ik die niet.” Opvallend in de filmpjes is dat Perk niet alleen de gezichtsuitdrukkingen treffend nabootst, maar ook zoveel mogelijk parweri draagt. “Om de personen goed na te doen bestudeer ik hun lichaamstaal en de manier waarop zij zich kleden. Vervolgens zet ik om en bij hetzelfde kledingstel in elkaar en begin met de video-opname. Alhoewel veel van mijn video’s over gesprekken van politici gaan, volg ik zelf geen politieke praatprogramma’s. De sounds van de politiek gerelateerde video’s die ik heb gemaakt heb ik van anderen op TikTok en soms zijn ze ook op Facebook te vinden.” Als ze een beetje loskomt doet Tirza de sound van haar eerste TikTok-video na, en vervolgens straalt weer haar typische lach door. “Op mijn eerste video’s kreeg ik niet veel reacties, omdat ik nog niet veel followers had, maar nu zijn ze ontelbaar”, lacht ze.
Lees het hele artikel in het augustusnummer van Parbode
………… (Parbode)


Lees verder

Bron: Parbode.com