Tijdperk na Bouterse

DESI BOUTERSE IS niet meer. Hij blies op kerstavond op een tot nu toe nog altijd onbekende schuilplaats zijn laatste levensadem uit. Daarmee kwam een definitief einde aan een zeer kleurrijk en bewogen leven. De 79 jaar geworden Bouterse heeft meer dan vier decennia zijn stempel op het reilen en zeilen in Suriname gedrukt.
Het eerste nieuws over zijn dood leidde in de nacht van dinsdag op woensdag tot overuren op sociale media, want weinigen wilden het geloven dat ‘Baas’ er echt niet meer is. Maar uiteindelijk werd het nieuws bevestigd en dat leidde tot emotionele taferelen bij zijn aanhang.

Het zal vooral interessant zijn om te zien welk effect zijn overlijden heeft op de NDP. Want Bouterse was de NDP en de NDP was Bouterse

Echter, voor heel veel mensen zal het moeilijk te verkroppen zijn dat Bouterse ondanks zijn veroordelingen vanwege cocaïnehandel en met name de Decembermoorden nooit een dag in de cel heeft doorgebracht. Immers, hij vluchtte na zijn onherroepelijke veroordeling op 20 december 2023 tot twintig jaar cel voor die moorden.
Het is van belang dat de justitiële autoriteiten degenen die betrokken zijn geweest bij het vervoeren van zijn stoffelijk overschot naar zijn huis en die hem een jaar lang verborgen helpen houden, ter verantwoording roept en dat daarmee duidelijk wordt waar hij het laatste jaar verbleef. En dat ook helder wordt hoe hij eind vorig jaar de benen kon nemen en wie van hogerhand daarbij betrokken was. Hen voor de rechter brengen, zal een schrale troost zijn voor de nabestaanden, maar het zal kunnen bijdragen aan het herstel van de rechtstaat.
Over Bouterse zal nog lang worden gesproken. Ook over de goede dingen die hij – absoluut – heeft gedaan. Immers, hij heeft van een groot deel van het leven van de meeste Surinamers deel uitgemaakt. Voor sommigen – de ‘Boutisten’ – was hij zelfs een soort heilige, de ongekroonde koning van Suriname. Die populariteit had hij te danken aan zijn imago als volksjongen, die het goed voor had met de minderbedeelden in de samenleving. Hij was zeer zeker ook een amicale man, waarmee je ontspannen aan een bar kon hangen om een glaasje te drinken en die je een luisterend oor bood.
Maar achter die façade van gezelligheid en gemoedelijkheid zat een nietsontziende man die bij alles wat hij deed zeer berekenend te werk ging. Daardoor heeft hij zich ook ruim veertig jaar vrijwel ongestoord staande weten te houden. Daarnaast zal hij worden herinnerd aan zijn desastreuze beleid als president (2010-2020), waarbij het land in de financiële afgrond belandde.
Zijn dood luidt in feite een nieuw tijdperk in de geschiedvorming van Suriname in. Het zal vooral interessant zijn om te zien welk effect zijn overlijden heeft op de NDP. Want Bouterse was de NDP en de NDP was Bouterse. Ook al was hij al een jaar letterlijk en figuurlijk uit beeld, zijn gedachtegang en ideeën bepaalden nog wel deels het beleid van zijn opvolgers. Het zal wennen zijn zonder hun ‘grote leider’. Maar ze hoeven zich in ieder geval niet druk meer te maken over zijn mogelijke gratieverlening van 25 mei 2025, die als een splijtzwam boven Ocer hing.