Tien jaar On Stage Performing Arts: jonge spelers, grote verhalen en een podium vol dromen

Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — Glitters, tranen, tijdreizen en tiener struggles: het theaterfestival van On Stage Performing Arts trok alle registers open tijdens de feestelijke aftrap van het tienjarige bestaan van de theaterschool. En wie dacht dat alleen volwassenen diepe thema’s aankunnen, heeft de onderbouwgroep duidelijk nog nooit op het podium zien staan. Vrijdag en zaterdag schitterden de jongste leerlingen met krachtige verhalen over zelfvertrouwen, vrouwenrechten, verlangen naar aandacht en het soms ingewikkelde leven van een tiener.ADVERTISEMENT

De school werd jaren geleden opgericht door theatergrootheid Helen Kamperveen onder de naam ‘Jeugd Theaterschool On Stage’. Maar sinds 2014 waait er een frisse wind onder leiding van het bevlogen duo Joëlle Chiu Hung en haar echtgenoot Rodney Martodrono. Onder hun vleugels groeide On Stage Performing Arts uit tot een bruisend centrum voor jonge talenten die zich uitdrukken via theater, dans en performance. “Wij zijn er niet om de baas te spelen. De leerlingen staan centraal. Wij zijn gewoon het gereedschap. Zij zijn het vuur”, zegt Chiu Hung met een grote glimlach tegen de Ware Tijd. “Tijdens de repetities voeren we veel gesprekken. Waarom is dit belangrijk? Wat raakt jou aan dit onderwerp? Zo leren ze niet alleen toneelspelen, maar ook nadenken, voelen en groeien.”ADVERTISEMENT

“De magie van On Stage Performing Arts zit hem misschien wel het meest in de groei”

En dat vuur knetterde in het weekend op het podium. Alles van het festival kwam vanuit de leerlingen zelf. De onderwerpen, de invalshoeken, de vragen die werden gesteld kwamen voort uit gesprekken, brainstormsessies en persoonlijke verhalen van de jonge spelers. Zo ging het stuk van een groep over time travelers die steeds terechtkwamen in situaties die nu ook nog voorkomen, zoals onderdrukking van vrouwen. Andere groepen brachten hartverwarmende verhalen over liefde, gezien willen worden en de kracht van blijven dromen, zelfs als het leven soms behoorlijk onduidelijk is.

Wie er was tijdens het festival van de onderbouw voelde hetgeen werd opgevoerd. De energie, de emotie, het plezier, de rauwe eerlijkheid. De kinderen leefden zich in in hun verhalen en het publiek ging daarin mee. De vele onderwerpen raakten de aanwezigen en hielpen hen mogelijk om hun eigen kinderen beter te begrijpen. De kinderen vertelden verhalen waar volwassenen soms niet eens de woorden voor kunnen vinden.

Niet zomaar een school

Chiu Hung: “De magie van On Stage Performing Arts zit hem misschien wel het meest in de groei. Sommige kinderen komen stilletjes binnen, met een stemmetje dat nauwelijks hoorbaar is. Maar na maanden oefenen, lachen, huilen, schaven en stralen, zie je ze veranderen. Op het podium staan ze ineens rechtop, met glanzende ogen en een stem waarmee ze het hele publiek meenemen. Ze durven, proberen,  groeien en dat is waar we het voor doen.”

On Stage Performing Arts is meer dan een theaterschool. Het is een plek waar jongeren zichzelf mogen zijn, zichzelf ontdekken én zichzelf overstijgen. De opleiding is gericht op podiumkunsten, maar daaronder ligt een stevige laag van persoonlijke ontwikkeling, zelfbewustzijn en mentale groei. Dat werd eens te meer duidelijk tijdens het festival. “Volgende week is de bovenbouw aan de beurt. Tieners van vijftien tot 21 jaar brengen hun eigen stukken onder de titel ‘Nothing is as it seems’. Daarna, in juni, zijn de volwassenen aan de beurt. En geloof me, ook zij hebben heel wat te vertellen”, zegt Chiu Hung veelbetekenend.

Daarnaast wordt het jubileum intern verder gevierd met de leerlingen, terwijl achter de schermen wordt gewerkt aan nieuwe plannen en projecten. Sommige daarvan zijn nog t geheim, “maar het wordt groots”, fluistert de directrice met een veelzeggende knipoog.

Het feestjaar begon eigenlijk al in april, toen On Stage Performing Arts in Nederland de danstheatervoorstelling ‘Odyssey’ in samenwerking met FLXN dansschool Eindhoven opvoerde. Vijf leerlingen gingen ernaar toe om samen met FLXN en in Nederland wonende On Stage Performing Arts -talenten het stuk op te voeren. “Een droom die uitkwam en een bewijs dat Surinaams talent thuishoort op internationale podia”, vertelt de directrice.

Ze benadrukt daarbij dat het jubileumjaar niet alleen draait om het buitenland. “We willen juist onze leerlingen hier in het zonnetje zetten. Zij zijn de reden dat we dit al tien jaar doen.”

Tijdens ‘Time Travelers’ werd uitgebeeld dat situaties van vroeger zich nog steeds voordoen.