Thuisisolatie COVID-19-patiënten eigen verantwoordelijkheid

Burgers die besmet zijn met COVID-19 en in thuisisolatie zijn geplaatst moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen om in isolatie te blijven en anderen niet in gevaar te brengen. Dat is gisteravond duidelijk naar voren gekomen tijdens een persconferentie van het ministerie van Volksgezondheid. De overheid doet wat dat betreft geen controle. Volgens huisarts en coördinator van het thuisisolatie team, Arti Soekhlal, ligt de verantwoordelijkheid bij de geïnfecteerde zelf.
Journalisten hebben gisteravond tijdens de persconferentie vragen gesteld over de controle. Het is gebleken dat mensen die in thuisisolatie zijn geplaatst gewoon de isolatie verlaten en een gevaar vormen voor anderen. Verder is het zo dat niet iedereen de mogelijkheid heeft, vanwege de thuissituatie om zichzelf af te zonderen.
Volgens Soekhlal zijn er meerdere momenten van controle door huisartsen en een groep van artsen van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) als iemand positief bevonden is. Ook als de thuissituatie niet van dien aard is, worden de geïnfecteerden geïnstrueerd hoe in zo’n situatie toch nog de nodige maatregelen te treffen. Er wordt telefonisch contact gemaakt met de patiënten.
“Tijdens de contactmomenten vragen we ze als ze inderdaad thuis blijven, hoe de thuissituatie is en of zij zich goed kunnen afzonderen van de huisgenoten. Maar de verantwoordelijkheid ligt nog steeds bij de burgers. Het ligt aan hen om ook echt in isolatie te blijven,” zei Soekhlal.
Ze gaf verder aan dat zo alleen de cijfers laag gehouden kunnen worden. Op dit moment zijn er meer dan 2000 mensen in thuisisolatie. En dit recordaantal is binnen de acht dagen in september bereikt. De overheid roept de samenleving op om zich te laten vaccineren.
Volgende de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, is vaccinatie op dit moment het enige middel dat kan helpen tegen de uitbraak. Suriname verkeert nu in de vierde golf. Dagelijks raakten meer dan driehonderd mensen geïnfecteerd met het coronavirus. Als de trend zich verder voortzet, zullen de maatregelen aangescherpt worden.
Jerrel Harderwijk