Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO — “De spirit van onze voorouders is in ons en dat merken we door de gaven die we hebben meegekregen. Ook de kennis over kruiden die we hebben geërfd, versterkt dit gevoel”, zegt Alida Babel van Stichting Babel Food Resort. Haar organisatie is samen met twintig vrouwen uit Matawai bezig om exotische zepen te ontwikkelen. “Het verschil in deze zeepjes, ten opzichte van andere, zit in de cocktail van kruiden die we gebruiken om de helende werking te versterken”, legt ze uit aan de Ware Tijd.
De vrouwen volgen een opfriscursus in het maken van zeep, die door Soeminda Patra, specialist op het gebied van cosmetica, wordt verzorgd. Babel omschrijft haar als “een vrouw die weet over planten en kruiden”. De keuze voor Patra komt ook door haar manier van kennisoverdracht. “Het prettige is dat ze je niet het gevoel geeft dat je dom bent.”
“Het verschil in deze zeepjes zit in de cocktail van kruiden die we gebruiken om de helende werking te versterken”
Na deelname aan de workshop moeten de vrouwen zelfstandig verder, maar het eindproduct is uniform. Het programma vanaf het selecteren van kruiden, het prepareren, maken van zeep en afzet duurt een jaar. Er moet nog worden nagegaan wie wat gaat doen. “We moeten een duidelijke taakverdeling hebben en iedereen moet zich strak daaraan houden willen we het succes behalen dat we beogen”, vertelt Babel.
(lees verder onder de )
Cassave herbal zeep zonder toegevoegde kunstmatige kleur- of geurstoffen.
Ontstaansidee
Het idee om zeepjes te maken met lokale grondstoffen heeft drie jaar geleden wortels gekregen toen deze vrouwen een workshop volgden in het maken van eigen zepen. Deze workshop was door het Marronvrouwen Netwerk georganiseerd.
De vrouwen uit Matawai vonden de training leerzaam en wilden meer doen met wat ze hadden geleerd. Ze begrepen dat ze hieraan konden gaan verdienen en Babel werd gevraagd te helpen. “Ik ben toen gaan werken aan fondswerving.”
Ze klopte aan bij het gemeenschapsfonds van Rosebel Gold Mines/Zijin en de Canadese ambassade voor het opzetten van een verwerkingsunit, maar heeft (nog) geen reactie ontvangen. Intussen gingen twee jaren verloren met het zoeken van fondsen. Babel benaderde daarop het Schmidt Stifungen Fonds in Duitsland, dat het project uiteindelijk heeft goedgekeurd.
Zes zeepsoorten
Babel houdt de krant voor dat onder het merk ‘The Spirit of Matawai’ zes zeepsoorten zullen worden gelanceerd. Tegenwoordig zijn er diverse zepen met als basis lokale ingrediënten, zoals papaja, slabiki en neem. Ondanks dit aanbod zijn de vrouwen van Matawai zelfverzekerd en geloven in het welslagen van hun zeeplijn. “De planten en kruiden die wij toepassen worden nog door niemand gebruikt.”
De vrouwen zullen niet slechts één kruid per zeep gebruiken maar een mix. “Bamboezeep heb ik nog niet op de markt gezien. We kijken ook naar andere ingrediënten, zoals koriander, snekiwiri, anesiwiri, kwasibita, wilde sopropoblad en ingi sopo.” Het gaat om kruiden die overal groeien, dus zonder pesticiden worden bewerkt.
Ook zelfgemaakte oliën van sinaasappel, lemmetje, citroengras en maripa zijn ingrediënten voor de zeeplijn. “We gaan zeker geen chemische geur- en kleurstoffen toevoegen. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg zal de kwaliteit testen.”
(lees verder onder de )
Voor het maken van de zepen worden extracten van bepaalde bladsoorten gemaakt. Dit proces wordt nauwkeurig gedaan, zodat de medicinale waarden niet verloren gaan.
Afzet
‘The Spirit of Matawai’ is gecreëerd als ode aan de voorouders. De meeste vrouwen die deel uitmaken van deze training hebben voorouders die veel ervaring hadden met bestrijding van ziektes, met kruiden en medicinale planten. “Wij zijn geboren met verschillende gaven over onze cultuur, een kracht die wij hebben geërfd en de opdracht is om die te delen.”
De productie zal in Matawai zijn, maar het verpakken en opslaan zullen op een andere locatie gebeuren. “Het geld dat we hebben gehad van Duitsland is ook voor een webshop bestemd.” Zaterdag komen de vrouwen weer bij elkaar om de training te vervolgen. Bij elke workshop maken ze zeep. De stappen worden daardoor steeds verfijnd.
Stichting Babel Food Resort praat intussen met partners over afzet. Babel: “Je moet vooral opvallen als je een nieuw product lanceert. Het is de bedoeling dat de opbrengst gaat naar de ondernemers.”
Cassave
Babel heeft jaren in Duitsland gewoond en heeft er filmmontage gestudeerd. In 2017 kwam ze naar Suriname om een film te maken over haar roots en voeding. “Eenmaal hier besloot ik te blijven, omdat ik geen zin meer had in het koude Duitsland.”
In district Para zag ze vers geoogste cassave en de potentie van het knolgewas. Met het publiceren van ‘Het Cassave Kookboek’ ongeveer twee jaar geleden heeft ze laten zien dat er veel …
- Activist Pakittow roept op tot een nieuwe regering..
- Defensie hanteert passende sancties voor molestplegers..
- TotalEnergies blijft sterk presteren ondanks zwakke markt..
- IMF doet negende en laatste beoordeling van Suriname..
- Twee nieuwe leden bij de Krijgsraad van Suriname..
- Acht illegale Guyanese vissers opgepakt door Kustwacht..
- FNBC biedt zuiver goud te koop in SRD..
- PALU zal met SPA en samenwerkingspartners opgaan in ‘nieuwe…..
- Staat Suriname veroordeeld voor weigeren inschrijven gay-ko…..
- John Stuart Pinas..
- Breaking: CBB moet huwelijk 2 koppels zelfde geslacht insch…..
- Ann Lizbeth Woei-A-Tsoi – Oostvriesland..
- Saskia Soelijet Dopo gehuwd Wirodikromo..
- Actiegroep OBS doet dringend beroep op regering voor oploss…..
- Raghoebarsing: ‘Alleen al voor overheidssalarissen februari…..
- Peggy Bouterse en Piet W. mogelijk gehoord als getuigen in …..
- Suriname toont weer nederigheid bij Guyanese claim op Tigri..
- VIDS stelt presidentiële commissie West-Suriname ultimatum..
- Regeringsraad goedkeurt financiering voor gemeenschapsproje…..
- De vele molenstenen om Santokhi’s nek (5): Strubbelingen in…..
- De kracht van industriële hennep: duurzaamheid en economisc…..