Langs de beroemde backpackersstraat Khao San Road in Bangkok boden duizenden winkels de afgelopen jaren een overvloed aan cannabisproducten aan, vaak met kleurrijke wietbladeren op de gevels. Maar sinds nieuwe wetten in juni het recreatief gebruik van cannabis opnieuw strafbaar stelden, verkeert de Thaise wietindustrie – goed voor ruim 1 miljard dollar – in onzekerheid.
Volgens de nieuwe regels is voor elke aankoop van cannabis een medisch recept nodig. Hoe deze regels precies zullen werken, is nog onduidelijk. Winkels zouden zich mogelijk moeten registreren als kliniek. Ondernemer Natthakan Punyathanaworakit sloot een van haar drie winkels en vreest dat de meeste zaken moeten sluiten of ondergronds gaan.
De strengere regels kwamen na het vertrek van de Bhumjaithai-partij – voorstander van legalisatie – uit de regeringscoalitie. Premier Srettha Thavisin gaf gezondheidsredenen op: jongeren en kinderen zouden beschermd moeten worden. Ondernemers stellen echter dat de kwestie gepolitiseerd is.
Na de legalisatie drie jaar geleden schoten cannabiswinkels als paddenstoelen uit de grond, wat leidde tot zorgen over illegale smokkel en negatieve publiciteit. Twee Britse vrouwen werden dit jaar nog gearresteerd voor het smokkelen van grote hoeveelheden wiet uit Bangkok.
Kleine ondernemers, zoals Chokwan Chopaka, klagen dat de kosten om aan de nieuwe regels te voldoen te hoog zijn. “Het zijn vaak familiebedrijven waar iedereen meehelpt. Die zullen het zwaar krijgen,” zegt ze.
Ook op Khao San Road merken winkeliers een afname van toeristen. “Toeristen zijn bang geworden,” zegt een verkoper. Boeren vrezen dat ze niet kunnen concurreren met grote bedrijven, nu de markt krimpt en regels strenger worden.
Hoewel hervorming noodzakelijk lijkt, vrezen velen dat het te snel en zonder duidelijke richtlijnen gebeurt, met grote gevolgen voor kleine ondernemers en boeren.
- Pick-ups voor penitentiaire ambtenaren, brandweer, bijstand…..
- Adhin: “Overheid schiet tekort in voorbereiding op arbeidsm…..
- ABOP: Respect voor 180 jaar Boeroes in Suriname..
- JONGEREN NOG WACHTENDE OP STUDIETOELAGE..
- Hard werken..
- Carl Breeveld hekelt formatieproces: “Geen informateur aang…..
- TotalEnergies: GranMorgu blijft meer dan 10 jaar produceren..
- Kantoorruimte op Sosis-terrein volledig uitgebrand..
- Plantagebestuur Carolina neemt initiatief voor ontwikkeling..
- Oliekansen: niemand buitensluiten..
- Van economische groei in 2019 naar een financiële tijdbom i…..
- NDP: Van migratie tot missie: tijd voor toonaangevend agrar…..
- Ontspannen sfeer bij festiviteiten 180 jaar Sranan Boeroes..
- KPS geeft update over veiligheid en aanpak criminaliteit..
- Kritiek op ‘eindeloze zelfkastijding’ slavernijverleden in …..
- Gonesh: “SLM weer op de rails sinds 2022”..
- Surinaams Rode Kruis viert 85 jaar ‘humaniteit in act…..
- Bewustwording rond sikkelcelziekte versterkt tijdens inform…..
- Raghoebarsing over Afreximbank-deal: “Deze ‘koelie’-ministe…..
- Korpschef Isaacs: “We doen er alles aan om de communicatie …..
- Surinaamse verzekeringsmarkt positioneert zich voor offshor…..