De Nationale Assemblee heeft gisteren met 30 stemmen, de Terugroepwet aangenomen. De wet – gesteund door de coalitiepartijen VHP, ABOP, PL en oppositiepartij NPS – maakt het mogelijk om assembleeleden terug te roepen als zij zich niet houden aan het partijprogramma en de partijvisie. Daarnaast verliezen leden die in een jaar minder dan 60 procent van de vergaderingen bijwonen, automatisch hun lidmaatschap. De NDP stemde tegen, maar kon slechts 5 stemmen uitbrengen, omdat enkele hoofdbestuursleden een andere vergadering bijwoonden. De BEP was niet aanwezig tijdens de stemming.
Voorstanders van de wet benadrukken, dat Suriname een partijsysteem hanteert, waarbij partijen kandidaten voordragen. Volgens hen is het onacceptabel dat gekozen leden overstappen naar een andere partij of een eigen fractie vormen, zonder dat de partij kan ingrijpen.
In het verleden was het niet mogelijk om overgelopen politici terug te roepen, maar deze wet maakt dat nu wel mogelijk. Hierdoor weten kandidaten bij hun voordracht, precies wat de consequenties zijn als ze tegen de partijbelangen ingaan.
NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland stelde, dat de goedkeuring van de wet niet betekent dat assembleeleden niet kritisch mogen zijn. Hij zei dat wie tegen de principes van de partij en de samenleving wil handelen, beter een eigen partij kan oprichten. Volgens Rusland draagt de wet bij aan een sterker democratisch systeem. Ook Obed Kanape (ABOP) steunde de wet, omdat politici tijdens verkiezingen steun vragen voor de ideologie van hun partij, maar na hun verkiezing soms een andere koers gaan varen. ‘’In zo een geval moeten ze kunnen worden teruggeroepen’’, aldus Kanape. Evert Karto (PL) sloot zich daarbij aan en benadrukte, dat zijn partij in het verleden heeft ervaren hoe moeilijk het is om leden die van koers veranderen, terug te roepen. ‘’Zelfs royement bleek toen niet effectief’’, zei Karto.
Melvin Bouva (NDP) is geen voorstander en noemde de wet ondemocratisch. Hij beschuldigde de coalitie van machtsbehoud en betoogde, dat de stem van het volk wordt genegeerd en dat de wet het democratische gehalte van het parlementaire werk aantast, zeker gezien de eed die leden afleggen. NDP-fractieleider Rabin Parmessar voegde hieraan toe dat assembleeleden de vrijheid moeten hebben om zelfstandig standpunten in te nemen. Hij wees erop dat als een partij na de verkiezingen haar koers wijzigt, dit bij sommige leden gewetensproblemen kan veroorzaken. Volgens hem bestempelt de nieuwe wet zulke leden als oproerkraaiers en geeft deze wet het partijbestuur de macht om hen te royeren.
De initiatiefnemers van de wet, Asiskumar Gajadien en Niesha Jhakry (VHP), verdedigden het voorstel door te stellen dat de wet voorkomt dat politici hun zetel gebruiken voor persoonlijk gewin. Ze wezen erop dat partijen in het verleden niet in staat waren om leden terug te roepen, zelfs niet als zij vergaderingen stelselmatig oversloegen of strafrechtelijke veroordelingen hadden. Met deze wet is dat nu geregeld. Volgens Gajadien draagt de wet bij aan een eerlijker en beter functionerend democratisch systeem.
The post Terugroepwet aangenomen, geeft politieke partijen macht assembleeleden terug te roepen ..
- Onbegaanbare wegen door zware regenval..
- 10 keer massale viering Chinees Nieuwjaar in Suriname..
- EZ treedt op tegen ondernemers die zich niet houden aan het…..
- Verdachte die intern werd opgespoord ingerekend..
- Surinamers hebben Curaçaose herdenkingscultuur helpen vorme…..
- Unesco erkent Chinees lentefeest als immaterieel cultureel …..
- Kleine bedrijven Matta zetten stap richting formalisatie..
- Burger ruimt vuil Totness op eigen initiatief op..
- Ruim 300.000 USD voor fruitverwerkingsbedrijf in Phedra..
- Arantis blikt terug op succesvol muziekjaar 2024..
- Commissie Veiligheid Verkiezingen brengt veldbezoek aan hoo…..
- VSB bespreekt toekomst energiesector Suriname met EAS..
- ECD heropent supermarkt na hercontrole kassasysteem..
- Bevelhebber Kioe A Sen internationaal onderscheiden..
- Dichter Prevo: ‘Bouterse is de ware bevrijder van Surinam…..
- Ondernemers uit Matta krijgen hulp van ILO voor toegang tot…..
- Bewoners Toekomst willen oplossing vele problemen..
- President: uitvoering prioriteitsprojecten heeft niets te m…..
- Suriname bereidt zich voor op Caribbean Gospel Songfestival…..
- Verdragsmiddelen naar PKF: een case van good governance..
- Narcoticabrigade pleegt invallen bij bekende drugshaarden..