Terreuraanslag Wenen eist vier levens, dader was aanhanger van IS

Bij de terreuraanslag gisteravond in het centrum van Wenen in Oostenrijk zijn vier burgers om het leven gekomen, twee mannen en twee vrouwen. Een aanslagpleger, naar later bleek een moslimextremist, is door de politie doodgeschoten. De autoriteiten denken dat er meerdere daders bij de aanslag betrokken waren. Een verdachte zit vast.
Er is op zes plaatsen geschoten, onder meer in de buurt van een synagoge die op dat moment gesloten was. In totaal zijn zeventien mensen gewond geraakt, van wie een zevental er volgens de Oostenrijkse pers slecht aan toe is,

Mensen rennen weg als er schoten klinken in het centrum van Wenen. Foto: AFP

Minister van Binnenlandse Zaken Nehammer heeft vanochtend bekendgemaakt dat de aanslag is gepleegd door minstens één dader, een zwaarbewapende islamitische terrorist, die een aanhanger was van terreurbeweging IS. De aanslagpleger vuurde schijnbaar zonder specifiek doelwit op voorbijgangers en bezoekers van restaurants en bars. Het zou gaan om een 20-jarige Oostenrijker met een Albanese achtergrond. De politie wist eerder te voorkomen dat deze man naar Syrië vertrok, meldt het Oostenrijkse weekblad Falter .
De Weense politie meldde kort na de persconferentie van Nehammer dat de bomgordel die de aanslagpleger droeg, nep was.
De politie heeft verder nog geen details bekendgemaakt over de doodgeschoten dader. Wel is bekendgemaakt dat zijn huis is doorzocht en dat daarbij onder meer videomateriaal in beslag is genomen, waarvan een deel al is bekeken. Wat er op de beelden te zien is, is niet bekend.
Ook worden op verschillende andere plekken huizen doorzocht en zijn meerdere mensen aangehouden, meldt het Oostenrijkse persbureau APA. Waar de arrestanten van worden verdacht, is niet duidelijk.
De aanslag begon gisteravond rond 20.00 uur. Het was druk in het centrum van Wenen; mensen vierden hun laatste avond uit voordat er strenge coronamaatregelen van kracht zouden worden. Die gelden met ingang van vandaag.
Volgens minister Nehammer was het doel van de aanslag om de democratische gemeenschap te verzwakken of te verdelen. Hij zegt dat deze daad de fundamentele rechten in Oostenrijk niet zal schaden. De minister roept inwoners van Wenen op om thuis te blijven.
De regering voert vanmorgen crisisberaad over de gebeurtenissen van gisteravond. Vanmorgen (lokale tijd) houdt kanselier Kurz een televisietoespraak. Vanmiddag leggen Kurz en de burgemeester van Wenen een krans op de plaats van de aanslag.
NOS

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald