Telesur 40 jaar: ‘Focus ligt op dienstverlening’

10/01/2021 12:12 – Amanda Palis

Telesur-directeur Mike Antonius zegt dat zijn bedrijf zich nu gaat focussen op het beter bedienen van de klant.  
PARAMARIBO – Van draaitelefoons en publieke telefooncellen met speciale muntjes tot internet met snelheden dichtbij 1 gigabyte (gb) met 5G connectie – de snelste in de regio. Telesur heeft een enorme groei doorgemaakt in zijn veertigjarig bestaan als officieel commercieel telecombedrijf. Directeur Mike Antonius zegt dat de telecomprovider een enabler wil zijn “voor alles digitaal en de digitale diensten voor onze cliënten”.
Het kantoor van Mike Antonius aan het Kerkplein ademt moderniteit uit. Van achter zijn bureau dat vol staat met de laatste technologische snufjes wijst Antonius er trots op dat het bedrijf met zijn laatste ontwikkeling, het uitrollen van 5G in onze binnenstad, uploadsnelheden van dichtbij de 1GB nadert. “Kijk zoveel potentie we hiermee kunnen waarmaken. Internet is het zijden draadje waar onze economie momenteel aan hangt en toch wordt gezegd dat 5G niet goed is”, zegt Antonius.
Hij voegt eraan toe dat het met deze pandemie haast ondenkbaar zou zijn geweest om zonder verbinding te zitten. “De grootste investering, het uitbreiden van onze nationale breedbandverbinding van koper naar glasvezel, is nog niet wat het wezen moet, maar wij werken er hard aan om de verbindingen te optimaliseren”, benadrukt Antonius.
Het telecombedrijf dat in de jaren tachtig officieel van overheidsinstantie naar parastataal bedrijf overstapte herdacht op 1 januari zijn ‘onafhankelijk’ veertigjarig bestaan. “Er wordt al langer dan zeventig jaar gedaan aan telecomdienstverlening in Suriname, maar daarvoor gebeurde dat vanuit de overheid”, vertelt Antonius die er van overtuigd is dat Telesur een wezenlijk bijdrage heeft kunnen leveren aan de ontwikkeling op het gebied van communicatie en digitalisering van het land.
“We hebben er wel 25 jaar over gedaan om de recente ontwikkeling bij te kunnen benen, maar we zijn nog lang niet waar we moeten zijn”, zegt Antonius, die verwijst naar de digitale e-commerce diensten die de afgelopen jaren snelle ontwikkelingen heeft meegemaakt. Toen ik in 2017 sprak over een e-beleid en het creëren van e-markt en omgeving om zo de economie te boosten werd ik soms voor gek verklaard. Maar de Covid-pandemie heeft ons nog meer gewezen hoe belangrijk dat is.”

Werknemers
Het uitstippelen van beleid is slechts een gedeelte van de bedrijfsvoering, maar ook de werknemers hebben een belangrijke rol gespeeld in de groei van veertig jaar Telesur. Bondsvoorzitter Harvey Panka is zelfs van mening dat er zonder werknemers geen groei mogelijk zou zijn. “Ik denk niet dat men een idee heeft hoe hard de Telesur-medewerker zich inzet om de samenleving te kunnen voorzien van internet en telecommunicatie die niet meer weg te denken is”, zegt Panka.
Overgaan van overheid naar een commercieel bedrijf waarvan de overheid aandeelhouder is, is volgens Panka de eerste uitdaging die Telesur toen heeft overleefd. “Bij de overgang werden mensen voor de keus gesteld: wil je mee of blijf je ambtenaar. Sommigen hebben ervoor gekozen om ambtenaar te zijn en sommigen hebben de stap gewaagd en zijn meegegaan in de ontwikkeling en onzekere maar spannende toekomst van Telesur”, vertelt Panka.
Makkelijk zal die keus niet geweest zijn, merkt Antonius op. “De switch zal zeker een uitdaging zijn geweest, maar met beleid van de toenmalige directeur John Neede is ook de eerste grootse investering van tachtig miljoen Nederlandse gulden gedaan. We zijn toen overgestapt van papierlood naar een koperen structuur”, duikt Antonius even de geschiedenis in.
De overstap was volgens Panka een belangrijk moment voor het bedrijf. “Regeringen komen en gaan en hebben zeker een impact gehad op de groei van Telesur zoals wij die nu kennen. En laten we eerlijk wezen: politiek breekt soms meer dan het goed maakt. Het is de diverse directeuren goed gelukt om de boot af te houden bij de verschillende regeringen die bemoeienis wilden hebben in besluiten en bedrijfsvoering van Telesur, maar helaas is het de afgelopen jaren toch nog gelukt dat de politiek heeft geïnfiltreerd binnen het bedrijf”, zegt Panka.

Liberalisatie
Met de liberalisatie van de markt in 2007 was Telesur geen monopolist meer op de markt. “We konden niet meer gewoon achterover liggen en ons geld verdienen, om het maar zo te zeggen. Met de komst van concurrentie kun je gerust zeggen dat het een van de uitdagingen is geweest om onze plek binnen de markt te versterken”, zegt Panka.
Onder leiding van toenmalig directeur Dirk Currie, die vanaf 1987 werkzaam was bij Telesur. Van 2005 tot en met 2015 fungeerde Currie als directeur en er werd een marketingcampagne opgezet die volgens Panka goed ingeslagen was binnen de samenleving. “Met de slogan ‘The New Identity of an old friend’ is er ingespeeld op de samenleving om te waarderen wat van ons is. Het werd niet alleen gedragen … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname