Het tekort aan het veelgebruikte anticonceptiemiddel condoom lijkt aan te houden. Naast bescherming tegen ongewenste zwangerschappen biedt het condoom ook bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Counselor Jolanda Verdies van Stichting Double Positive vertelt aan Suriname suriname dat het tekort aan condooms een structureel probleem lijkt te worden. “En als condooms beschikbaar zijn, moeten mensen ervoor betalen, wat voor velen niet haalbaar is omdat ze al moeite hebben om rond te komen,” zegt Verdies.
“Condooms waren vroeger overal verkrijgbaar, maar nu is het moeilijk om er eentje te bemachtigen. Er is een schaarste aan condooms. Wij ontvangen condooms via sponsors, bijvoorbeeld van Stichting Lobi. Maar tegenwoordig krijgen we condooms van het merk Healthy Lux, en we weten niet goed wat we daarvan moeten denken,” legt Verdies uit.
Hoge kosten en onverantwoord gedragVolgens Verdies worden er momenteel minder condooms geïmporteerd. Een pakje met drie condooms kost nu SRD 60, een bedrag dat veel mensen niet willen of kunnen uitgeven. “Mensen kiezen liever voor een pak brood dan voor condooms. Ze hebben het al moeilijk en nemen daarom onverantwoorde risico’s in hun seksleven door onbeschermde seks te hebben. Onze cliënten klagen hierover bij ons, maar wij kunnen er helaas niets aan doen. Voorheen konden ze bij ons terecht voor gratis condooms, maar ook wij hebben nu een tekort,” aldus Verdies.
Het tekort aan condooms begon volgens haar tijdens de covid-19-pandemie, toen alle aandacht en middelen naar het virus gingen. Hierdoor werd er minder rekening gehouden met andere soa’s. Tot op heden krijgt dit probleem onvoldoende prioriteit. Voorlichting vanuit het ministerie van Volksgezondheid is volgens Verdies minimaal. “Voorlichting wordt slechts tijdelijk gegeven, terwijl dit een doorlopend proces moet zijn,” benadrukt ze.
Reactie van het ministerie van VolksgezondheidDe directeur van Volksgezondheid, Gajadhar Sukul, laat weten dat Stichting Lobi actief condooms importeert en dit doet via de juiste bronnen. Ook koopt het ministerie condooms via de Inter-American Development Bank (IDB) en de Dermatologische Dienst.
Verdies vindt dit echter onvoldoende. Ze pleit ervoor dat condooms breder beschikbaar worden gesteld en niet alleen op een centrale locatie. “Mensen moeten overal toegang hebben tot condooms. Verspreiding via meerdere kanalen maakt het bereik veel groter en makkelijker,” zegt ze.
Schaarste aan glijmiddelNaast condooms is er ook een tekort aan glijmiddel, wat de situatie voor gebruikers nog verder bemoeilijkt. Dit probleem vraagt om een gecoördineerde aanpak waarbij de beschikbaarheid van deze middelen gegarandeerd wordt om de volksgezondheid te waarborgen.
- Politici en narcisme..
- Het verdriet van Nickerie (1): Veel beloftes, weinig gereal…..
- Van Samson ziet collega’s die Guyanese belangen dienen..
- Mangrove Rehabilitatie Project Weg naar Zee ‘on hold’..
- Problemen bewoners Altona en Helena worden aangepakt..
- Verbazing over overeenkomst tussen Paramaribo en Hart voor …..
- DSB Kresneti Fatu 2024 ‘groter en gevarieerder’..
- Energietarieven moeten verder besproken worden..
- Narcotica Brigade doet drugshaarden aan..
- Kans op regenbui in de ochtend, onweersbuien in de middag..
- Eén minuut stilte voor Henk Herrenberg in De Nationale Asse…..
- EU start onderzoek tegen TikTok om Roemeense presidentsverk…..
- Guno Edward Louis Kross (65) Amsterdam 10-12-2024..
- Zelensky: Russische schaduwvloot moet worden gestopt..
- Vooralsnog weinig belangstelling voor controle kiezerslijst…..
- Baby’s worden gedood in Gaza..
- Meteodienst: Kans op windstoten en rukwinden in kustgebied …..
- KBS ontevreden over uitblijven beloofde verbeteringen..
- In een interview met Al Jazeera vertelt Dr. Munir Albursh, …..
- Shell wil in 2025 vier exploratieputten boren in Blok 65 vo…..
- Zevende editie van de United Business Fair op komst..