Tegenstrijdigheid rond NOFA: kans voor agribusiness, maar geen toegang voor inheemse landbouwers

Inheemse landbouwers kunnen geen gebruikmaken van het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA). Dit zegt Lloyd Read, voorzitter van het Inheems Kollektief Suriname (IKSur) en kapitein van het dorp Pierre Kondre Kumbassi, in gesprek met Suriname suriname. Het fonds is opgericht om de agrarische productie en export in Suriname te verduurzamen, vergroten en versterken.
Read geeft onomwonden aan dat dit echter geen toegevoegde waarde heeft voor inheemsen, omdat er een onderpand vereist is. Dit is een groot obstakel vanwege de grondenrechten problematiek. Inheemsen en marrons hebben nog geen wettelijk erkende grondrechten, ondanks vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten tegen de staat Suriname.
Read heeft vorig jaar december een gesprek gehad met president Chan Santokhi omtrent de problematiek rond inheemse ondernemerschap. “Er zijn mogelijkheden voor ondernemers, dat werd ook door de president erkend. Maar er zijn voor inheemsen ook heel wat belemmeringen binnen het proces, waaronder ook de taalbarrière” aldus Read.
Hij stelt dat dit een ernstige tegenstrijdigheid vormt in het beleid. Aan de ene kant wordt de inheemse bevolking aangemoedigd om deel te nemen aan agribusiness-initiatieven, maar aan de andere kant worden ze uitgesloten van financiële ondersteuning vanwege het gebrek aan wettelijke erkenning van hun grond.“Er is ook werk aan de winkel voor de inheemsen zelf,” benadrukte hij.
“We moeten reflecteren en ons afvragen waarom onze mensen soms niet deelnemen aan trainingen en bijeenkomsten. Dit moet verder onderzocht worden, want zonder die participatie blijven veel kansen onbenut.”
De IkSur-voorzitter benadrukt dat naast economische stimulering, ook sociale programma’s en onderwijs van groot belang zijn. “Je kunt geen inheemse economie hebben zonder ondernemerschap, maar mensen moeten ook de kennis hebben. En die kennis komt via onderwijs, inclusief cultuuronderwijs. Mensen moeten weten wie ze zijn, want als je niet weet wie je bent, weet je ook niet waar je naartoe moet gaan,” legde hij uit.
Daarnaast maakt de huidige sociale situatie in de dorpen de uitdagingen nog groter. “Er zijn serieuze problemen in de dorpen, zoals tienerzwangerschappen, drank- en drugsproblematiek. Dit maakt jongeren kwetsbaar voor misbruik, en daarom zijn sociale programma’s cruciaal om de gemeenschappen weer op de been te helpen,” aldus Read.
Hij maakt duidelijk dat de inheemse bevolking van Suriname kampt met tal van uitdagingen. Ondanks deze obstakels blijft IkSur zich inzetten om als hoofddoel de inheemse economie te stimuleren en de gemeenschappen sterker te maken. “We hebben een algemeen doel: de inheemse economie vestigen. Maar om dat te bereiken, zijn er meerdere onderdelen nodig, waaronder ondernemerschap en sociale programma’s,” concludeerde Read.