Taxiwezen en particulier openbaar vervoer aan einde van Latijn

09/04/2021 15:09 – Amanda Palis

Taxibedrijven, inclusief Tourtonne Taxi, houden met moeite het hoofd boven water. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Het ziet er volgens de Vereniging van Taxihouders in Suriname (Vetahos) niet rooskleurig uit. Taxibedrijven zijn of over de kop gegaan of hebben minder chauffeurs beschikbaar. “Vooral de chauffeurs die in de avond reden, omdat ze overdag andere verplichtingen hebben zijn weggevallen. Dat wil zeggen dat je ook minder wagens hebt die kunnen uitrijden”, zegt Glenn Ramadhin, voorzitter van de Vetahos.
Zijn bedrijf, Tourtonne Taxi is hier ook slachtoffer van. “We begrijpen dat de maatregelen er zijn voor algemene bescherming, maar het constant aanpassen van de lockdown heeft grote invloed op de branche. De mensen hebben nu kortere uren om te rijden en moeten ook nog zorgen voor hun eigen veiligheid. “Als Covid voorbij is, heb ik geen taxichauffeurs die drie uur in de ochtend nog rijden.”
Ook de particuliere bushouders van de Vereniging voor ontwikkeling van het Surinaams Openbaarvervoer (Vosov) ziet de toekomst van de sector met zorg tegemoet. Voorzitter Suraj Sahadew-Lall: “Naast de pandemie hebben we ook te maken met de monetaire situatie in het land die ons allemaal de das omdoet. Het is bijna niet zinvol nu om als particuliere bushouder te opereren. De schulden, minimale bezetting van de bussen en ook de kortere uren door de lockdown dragen bij aan de niet rendabele situatie.”
Hij hoopt op een positieve reactie van de overheid op het verzoek van Vosov voor Covid-19 ondersteuning. “We hebben een voorstel van SRD 3.000 per maand per vergunning voor een jaar voorgesteld die eventueel uit het Covid fonds kan worden betaald.”
Vetahos-voorzitter Ramadhin heeft aanmerkingen op de aanpak van de overheid. Die doet volgens hem maar “iets zonder consequent te controleren of de maatregelen wel worden nageleefd”. Er zou volgens hem meer onderzoek gedaan moeten worden of daadwerkelijk de maatregelen effectief zijn, zoals de afstand in de bus.
Sahadew-Lall zegt dat er gelukkig tot nu toe geen besmetting heeft plaatsgevonden binnen het openbaar vervoer. Maar de betrokkenen blijven waakzaam. “Waar men vooral op moet focussen is waar wel besmetting plaatsvindt. Als men zegt dat de besmettingen via de landsgrenzen binnenkomen dan moeten we keihard optreden en zorgen voor extra bescherming. Want hoe lang kunnen we dit nog volhouden tot we weer stappen naar het normale kunnen zetten, want een lange adem heeft de sector in elk geval niet meer.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname