De status van Surinaamse natuurgebieden staat opnieuw ter discussie, nadat NDP-parlementariër Remie Tarnadi in het parlement ernstige zorgen uitte over de uitgifte van stukken land in beschermde natuurreservaten. Tarnadi vraagt zich af of de regering zich daadwerkelijk houdt aan de afspraken omtrent de bescherming van deze natuurgebieden.
Hij wijst specifiek op het natuurreservaat Peruvia, waar zichtbare exploitatieactiviteiten plaatsvinden, waaronder de ontginning van bouwmaterialen zoals schelpen en zand. Tarnadi bracht naar voren dat bijna 100 hectare grond in dit gebied zou zijn uitgegeven aan een stichting, die deel uitmaakt van een groter perceel van 2400 hectare.
De bezorgdheid over het natuurreservaat Peruvia wordt verder versterkt door de recente geschiedenis, waarin een perceel van 36 hectare werd uitgegeven aan een stichting en twee maanden later te koop werd aangeboden. “Frappant is dat dit perceel vlak naast de geprojecteerde weg loopt en aan de hoofdweg staat”, merkte Tarnadi op.
Daarnaast vroeg Tarnadi zich af of er al stappen zijn ondernomen om het uitgegeven perceel van 100 hectare te converteren, aangezien het als eigendom is aangemerkt. Tarnadi vroeg de regering om indien dit op waarheid berust dienovereenkomstig te handelen en anders alle besluiten en resoluties met betrekking tot natuurreservaten in te trekken zodat er toch wat overblijft voor ons nageslacht.
Jennifer Vreedzaam (NDP) reageerde fel op de situatie en zei dat voor een regering die heeft gezegd dat die Suriname zou redden, het verschrikkelijk is dat ook natuurbeschermingsgebieden worden geroofd. “Men houdt zich niet aan wat het volk wil. Verschrikkelijk wat het volk wordt aangedaan. Nu komen ze met zoete praatjes. Ik wil weten wat er aan de hand is”, stelde ze.
Vreedzaam riep het volk zelfs op om maatregelen te nemen als de regering geen antwoord geeft in het parlement. “Ik roep het volk op om vreedzaam te protesteren, bijvoorbeeld door barricades op te werpen, als er geen antwoorden worden gegeven in het parlement. Er zijn ook andere manieren om ervoor te zorgen dat de regering luistert.”
Cedric van Samson (VHP) reageerde afkeurend op de oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. “Het is niet de bedoeling dat we in het parlement aanzetten tot burgerlijk ongehoorzaamheid. Er zijn kanalen waar burgers hun misnoegen kunnen uiten”, aldus Van Samson.
- LVV-directeur: ‘Wakaypompen zorgen voor voldoende irrigatie…..
- COP29: Top vervuilende steden onthuld, frustratie activiste…..
- AZP organiseert lezing ter bewustmaking van ‘Diabetes en We…..
- KPS lanceert ‘operatie Kerstbrood’ tijdens feestdagen..
- Kaloti weerspreekt beweringen journaliste Zoë Deceuninck..
- Geen bijbetaling voor 271 medicijnen..
- Advocaat NPS bestrijdt bevoegdheid OKB om statuten te toets…..
- Behoefte aan schoolbrood groter dan wat wordt geleverd..
- Staatsolie bouwt nieuwe loopbrug Mattonshoopkanaal..
- Centrale Bank beschermt 90 procent van alle rekeningen in S…..
- SEOB: Monetaire stabiliteit Suriname fragiel door hoge over…..
- Ramadhin motiveert Surinaamse artsen om zorg te verlenen in…..
- Staatsolie maakt buurtbewoners blij met nieuwe brug..
- Meteodienst: Lichte tot lokaal matige onweersbuien..
- Gedeeltelijk bewolkt gedurende de dag en avond..
- ‘De president moet letten op zijn woordkeuze’..
- CBvS rondt conceptwetdepositobeschermingssysteem af..
- Gewapende roofoverval op pompstation..
- Druk groeit om rapport over Trumps beoogde justitieminister…..
- Geritta Chin-A-Loi – Venloo (63) Paramaribo 10-11-20…..
- Gajadien: overheid draait voornamelijk om de betaling van l…..