Tarieven voor NVB-bussen en boten aangepast

De nieuwe tarieven voor bus- en boothouders van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) zijn vastgesteld. Echter is nog niet bekend wanneer deze ingaan. De tarieven op de trajecten verschillen van elkaar. Nu worden die op basis van de kilometerstanden berekend, zegt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders (OBS) in Suriname in gesprek met Suriname Herald.
“Er is een rekenmodel en op basis daarvan wordt het tarief berekend. Het oude tarief was al achterhaald. Vanaf vorig jaar november moest die aanpassing plaatsvinden, maar dat gebeurde niet. We reden wel, maar onder voorwaarde,” zegt de OBS-ondervoorzitter. De OBS had toen een model voor NVB en minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) uitgewerkt en ingediend in november, maar er veranderde niets aan de situatie.
“Wij kwamen toen in opstand en de minister had een team samengesteld waarin ook een vertegenwoordiger van de universiteit zat om de tarieven weer te bekijken. Uiteindelijk zijn we tot een vergelijk gekomen,” laat Woon weten.
Het finale gesprek moet nog plaatsvinden. “Wij van de OBS zijn al rond met NVB en de persoon van de universiteit. Het nieuwe tarief is al vastgesteld, wij willen alleen maar weten wanneer dat ingaat,” zegt hij.
Wat de nieuwe huurtarieven zijn houdt de OBS-ondervoorzitter geheim, omdat het volgens hem om persoonlijke zaken gaat. Hij geeft aan dat er een situatie was, waarbij bushouders meer ontvingen dan ze zouden moeten krijgen. Dit aspect is nu wel rechtgetrokken, zegt Woon.
De leden van de OBS zijn al weken in actie vanwege achterstallige uitbetaling.
Simone Awanna