Tai-Apin leert jongeren documentaires maken

01/01/2021 12:12 – Audry Wajwakana
PARAMARIBO – Tien jongeren tussen achttien en 35 jaar worden de komende drie maanden door filmmaker/regisseur Ivan Tai-Apin getraind in het maken van een documentaire. De training is een onderdeel van het Talentontwikkelingsprogramma Paramaribo Zuidwest (TOPZ) dat vorig jaar november van start ging. “We zijn nu in een fase beland om het traject waarin de deelnemers een rol spelen vast te leggen”, vertelt TOPZ-coördinator Angela Campbell.
Het tweejarig programma is een podiumkunstproject waarbij 180 jongeren tussen elf en 24 jaar uit de buurten Latour, Livorno, Pontbuiten en omgeving zichzelf kunnen ontwikkelen in theater, muziek, dans en ondernemerschap. Het project is geïnitieerd door Stichting Vania B en wordt gefinancierd door de twinningsfaciliteit Suriname-Nederland van het ministerie van Buitenlandse aken. Andere betrokken organisaties zijn Stibula, de Hogeschool van Amsterdam en Stichting Upcycle Connection uit Amsterdam.
In het project worden jongeren één keer per week getraind door professionals uit het specifieke werkveld. Voor het project hebben zich meer dan zeshonderd jongeren geregistreerd van wie er uiteindelijk 180 zijn geselecteerd. Voorwaarde voor deelname is dat het project geheel afgerond moet worden. De trainingen hadden in maart moeten beginnen, maar die ondervonden stagnatie vanwege de Covid-19-pandemie. De start was in oktober toen de Covid-19-maatregelen werden versoepeld. De trainingen werden verzorgd in Stibula te Latour.
Behalve trainingen op kunstgebied zijn de jongeren ondernemerschapsvaardigheden aangeleerd, die zij weer kunnen gebruiken om eigen podiumkunstinitiatieven uit te voeren in hun omgeving. “We hebben gezien dat veel van deze jongeren ambities hebben om zowel lokaal als internationaal iets te doen met hun podiumkunsten. In samenwerking met de Nederlandse partners gaan we die training draaien wat allemaal nodig is aan vaardigheden. Er is ook een excursie gepland naar Nederland, maar door de Covid-19-pandemie is nog niet duidelijk wanneer die plaatsvindt. “Maar we gaan een aantal jongeren selecteren om in Nederland te gaan kijken hoe jongeren het daar doen”, zegt Campbell.
De projectcoördinator is blij dat de verschillende onderdelen in podiumkunst nog net vóór de verscherpte maatregelen werden afgekondigd, konden worden afgerond. “Het is nu afwachten als we op 11 januari, zoals gepland, door kunnen gaan”, zegt ze. Aan de masterclasses van Tai-Apin doen jongeren verbonden aan Stichting Vania B mee. “Hiermee werken we aan een stukje duurzaamheid en willen we vooral investeren in jongeren met interesse voor het audiovisuele, zodat we na het traject met Ivan meer producties kunnen uitbrengen”, geeft Campbell aan.
Tai-Apin zegt in de masterclass de focus vooral te zullen leggen op projectmatig werken. Hij heeft bestudeerd waaraan het kan liggen dat lokale producties het buitenland niet halen. De conclusie is dat het niet met talent te maken heeft, want talent en creativiteit zijn beide voldoende aanwezig. Het gaat vooral om ‘hoe verkoop je je talent’. “Voor mij is het belangrijk om jongeren tussen achttien- en 35 jaar te leren hoe ze projectmatig moeten werken”, zegt hij.
Ook de randvoorwaarden qua techniek aan geluid, beeld en inhoud zal hen worden aangeleerd. Een andere focuspunt is research. Tai-Apin: “Heel veel mensen denken dat ze alles al weten, maar de wereld verandert continu en daarom is onderzoek doen naar het thema of technische middelen ook belangrijk.” Om een documentaire op buitenlandse festivals te krijgen, moet men voldoen aan heel wat eisen en vooraf onderzoek doen. De trainingen zullen afhankelijk van de Covid-19-maatregelen fysiek en via zoom meetings verzorgd worden.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname