Syrische president Assad wint omstreden verkiezingen met 95 procent van de stemmen

President Bashar al-Assad van Syrië heeft zoals verwacht met zeer ruime cijfers de presidentsverkiezingen gewonnen. Met 95,1 procent van de stemmen is hij herkozen voor een vierde termijn van zeven jaar, melden staatsmedia. In hoofdstad Damascus werd zijn overwinning door aanhangers op straat gevierd.
De oppositie en het Westen bestempelen de verkiezingen als een schijnvertoning. De 55-jarige Assad regeert het door burgeroorlog verscheurde Syrië sinds 2000 met harde hand en hij wordt door verschillende westerse regeringen beschuldigd van vreselijke oorlogsmisdaden. Voor hem regeerde zijn vader decennialang het land.
Volgens de voorzitter van het parlement was de opkomst bij de stembus deze keer 78,6 procent. De twee tegenstanders van Assad waren door het regime goedgekeurd. Verkiezingswaarnemers waren niet welkom.
Veel stemmers gevluchtOfficieel konden tot woensdag middernacht 18 miljoen stemgerechtigde inwoners hun stem uitbrengen. Naar schatting zo’n 8 miljoen, voornamelijk gevluchte, Syriërs bevinden zich in rebellengebied en konden niet naar de stembus. Het overgrote deel van de 5 miljoen Syrische vluchtelingen in het buitenland heeft ook geen stem uitgebracht.
NOS

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald