Op 6 februari 2025 organiseerde De Nationale Assemblée samen met de Anton de Kom Universiteit, Open Universiteit en de Universiteit van Antwerpen een symposium over de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) per 1 mei 2025.
DNA-voorzitter Marinus Bee benadrukte het belang van deze wetgeving voor de verdere ontwikkeling van de rechtsstaat Suriname. “Dit symposium is niet alleen een moment van terugblik, maar vooral een kans om samen na te denkenwelke lessen wij kunnen meenemen uit het verleden, om te bouwen aan een rechtvaardige, maar bovenal florerende samenleving”, aldus DNA-voorzitter Marinus Bee in zijn openingsspeech. “Wetgeving is mogelijk de voornaamste steunpilaar van elke samenleving, die voorschrijft dat ons juridisch kader steeds in lijn moet zijn met de hedendaagse realiteit. De impact zal voor de totaleSurinaamse samenleving groot zijn, dus is het aan DNA om ervoor te zorgen, dat relevante wet- en regelgeving ervoor zorgt, dat deze overgang soepel verloopt”, zegt Bee. Ook president Chandrikapersad Santokhi sprak de aanwezigen toe. “Wij hebben de historische plicht om de toekomstige welvaart van Suriname beter te besturen dan wat we met de onafhankelijkheid hebben gedaan”, aldus Santokhi. Er is een cruciale voorwaarde voor de realisatie van een bloeiende economie en dat is een goed functionerende rechtsstaat.
Vol passie vertelde de historicus, thans onderminister van Binnenlandse Zaken, Maurits Hassankan, voor welke uitdagingen Suriname heeft gestaan rond de onafhankelijkheid. Hij is voorstander van eenheid onder de bevolking en keurt etnische politiekvoering pertinent af. “We zien dat de verschillende bevolkingsgroepen die vroeger gescheiden leefden, nu meer in contact komen met elkaar. Wanneer je met elkaar in contact treedt, kan dat leiden tot integratie en beter begrip voor elkaar, dan gaan bepaalde vooroordelen die we over elkaar hebben ook weg”. Chequita Akkal-Ramautar besprak het Statuut van 1954 en stelde dat Suriname nog steeds in een dekolonisatieproces zit. Wanda Pherai ging in op de verdere ontwikkeling van het constitutionele stelsel en mensenrechten. Professor Monique Veira benadrukte dat het NBW de rechtseenheid met Nederland en de CAS-landen herstelt. Andere deskundigen, zoals Hans Lim A Po en Michael Milo, spraken over de noodzaak van toekomstgerichte wetgeving en de rol van rechtvaardigheid in codificatie.
Sprekers zoals ambassadeur Walter Oostelbos, vicevoorzitter Dew Sharman en minister Albert Ramdin reflecteerden op de historische en juridische ontwikkelingen van Suriname, de relatie met Nederland en de noodzaak van een sterke rechtsstaat voor economische groei.
- SEOB pleit voor vervolgprogramma IMF..
- Minister Kuldipsingh grotendeels tevreden over prestaties..
- Man opgepakt in Stolkertsijver voor illegaal vuurwapenbezit..
- USD 700 miljoen in de wacht voor Surinaamse economie, volge…..
- ‘Between the Lines’ hoopt op partner voor organisatie Sophi…..
- Gewapende overval op woning en tandartspraktijk..
- Producten uit India zijn niet vreemd voor Suriname..
- Vernoeming Bureau Nieuwe Haven naar inspecteur Herman Goodi…..
- Pocketboek belicht verworvenheden regering..
- Pg bespreekt actuele situatie in ressort Kabalebo..
- Adhin enorm blij en dankbaar dat OM teruggefloten is door h…..
- Brunswijk uit kritiek op controle kiezerslijsten binnenland..
- Daders nemen buit van SRD 80.000 en US$ 4500 mee..
- Vicepresident uit kritiek op gang van zaken rond controle k…..
- Markoesa-project krijgt nieuwe injectie..
- Man met illegaal vuurwapen in verzekering gesteld..
- Pg Paragsingh oriënteert zich te Apoera..
- Abrahams kondigt maatregelen aan tegen OM bij regeermacht N…..
- NDP: na politieke vervolging is er nu gerechtigheid..
- Grote drukte bij de afgifte van Moni Karta..
- Bee: ‘In principe is de regering nu in overtreding’..