SWOS neemt acties over van verontruste Staatsolie-medewerkers

De Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname (SWOS), onder leiding van Roy Caupain, heeft woensdag formeel de acties overgenomen van ontevreden medewerkers van Staatsolie. De onrust onder het personeel houdt al geruime tijd aan, nu de onderhandelingen over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) 2024/2025 muurvast lijken te zitten.
De algemene ledenvergadering (ALV) had eerder een ultieme deadline gesteld aan zowel het SWOS-bestuur als de directie van Staatsolie, met het verzoek de onderhandelingen voor 30 april middernacht succesvol af te ronden. Dat ultimatum is inmiddels verlopen zonder dat er noemenswaardige vooruitgang is geboekt. De werknemers geven aan zich in een uiterst onzekere positie te bevinden en verwijten de directie het ontbreken van prioriteit in deze kwestie.
De onderhandelingen over het CAO-pakket verlopen volgens SWOS bijzonder stroef. Naast loon en arbeidsomstandigheden, zijn er ook bredere zorgen onder het personeel, zoals het gebrek aan inspraak in beslissingen die directe impact hebben op hun toekomst. De werknemers eisen duidelijkheid over onder meer:– De positie van Staatsolie en haar werknemers na 2028, wanneer productie uit de offshorevelden op gang komt;– De aanhoudende geruchten over mogelijke uitbesteding van de operaties in Saramacca, wat leidt tot onrust op de werkvloer;– De rechtspositie van contractarbeiders en verbetering van de pensioensituatie voor gepensioneerden.
SWOS stelt zich achter de eisen van de medewerkers en benadrukt dat de acties voortkomen uit een diepgeworteld gevoel van frustratie en onzekerheid. De vakbond roept de directie op om haar verantwoordelijkheid te nemen en alsnog vaart te zetten achter het CAO-proces.
“We willen escalatie vermijden, maar de directie moet nu eindelijk verantwoordelijkheid tonen en het belang van de werknemers serieus nemen,” aldus Caupain.
De acties zullen worden voortgezet zolang er geen concrete toezeggingen zijn. SWOS geeft aan open te blijven staan voor dialoog, maar sluit verdere actiemiddelen niet uit indien er geen beweging komt in de onderhandelingen.