door Valerie Fris
PARAMARIBO — De Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) heeft de sinds oktober 2023 beloofde zeven miljoen US dollar nog steeds niet ontvangen van de regering. Dit gaf minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen donderdag toe tijdens de regeringspersconferentie in de Congreshal.
Omdat de financiële injectie niet is gegeven, is de SWM een samenwerking aangegaan met een ondernemer voor de levering van materiaal en probeert ze deze uit eigen besparingen te betalen. “Na een aanbestedingsprocedure is er een ondernemer geselecteerd die de importen heeft gedaan. Alleen stelt hij zich op het standpunt dat pas wanneer het volledige bedrag is betaald, de levering zal geschieden”, maakte Abiamofo kenbaar.
“De tarieven die nu aan de klanten worden doorberekend zijn ver beneden peil om break-even te kunnen draaien”NH-minister David Abiamofo
Inmiddels zijn er wel al bronpompen geleverd. Alleen de distributie moet nog plaatsvinden. “Het is een zware druk op de bedrijfsvoering van de SWM, een ware uitdaging, maar we blijven praten met partners. Uit eigen besparing kan de SWM bepaalde projecten realiseren, waardoor in meer en meer buurten de problematiek een beetje minder wordt”, stelde de minister.
Het bedrijf is actief bezig in de buurten Vredenburg, Noordpolderdam en in district Commewijne. “De uitdaging blijft vanwege het feit dat de tarieven die nu aan de klanten worden doorberekend ver beneden peil zijn om break-even te kunnen draaien. We hebben als regering wel het besluit genomen voor verhoging van de tarieven, maar dan in kleine stappen, waardoor ergens volgend jaar de SWM het niveau van break-even wel moet halen.”
Jarenlange klaagzang
Het nutsbedrijf trekt al enkele jaren aan de bel, omdat de tarieven die nu worden doorberekend naar de klanten, niet voldoende zijn om te werken aan capaciteitsvergroting. In januari 2024 gaf directeur Clifton Lienga in gesprek met de Ware Tijd aan dat hij de beloofde zeven miljoen US dollar maar niet kreeg, terwijl de noodzakelijke onderliggende stukken wel waren ingediend bij het ministerie van Financiën en Planning.
In 2020 is er een kostprijsberekening gemaakt; de prijs vanaf de bron tot de meter zou toen SRD 18,47 moeten bedragen op basis van een koers van SRD 14 voor een US dollar. Echter, dat voorstel werd pas in november 2021 goedgekeurd toen de koers al hoger lag. Het bedrag dat nu wordt gehanteerd, is op basis van een koers van SRD 34 voor één US dollar en bedraagt SRD 41,81 per kuub water. “Maar dat geld komt niet in één keer binnen, bovendien stijgt de koers steeds weer en subsidieert de SWM daarmee dus constant de klanten”, zei Freddy Crisis, onderdirecteur Financiële Zaken, in januari 2024 tijdens een persbriefing.
Het is de bedoeling dat uiterlijk januari 2026 elke consument het bedrag van SRD 41,81 moet betalen. Dat betekent dat een huishouden met een verbruik van twintig kuub per maand dat ongeveer SRD 200 betaalde vanaf dat moment een maandelijkse rekening zal hebben van SRD 836.
- Reddingacties in Tibet vergroot na aardbeving..
- Aviankoi officieel nog steeds parlementariër; ‘de wet verbi…..
- DNA-leden vragen aandacht regering voor noodkreet SVB..
- Toename van griepgevallen ook merkbaar op poli’s Nickerie..
- Eerste gesprek advocaten familie Bouterse en pg geweest ove…..
- BESCHOUWING — C’est la vie voor Bordo!..
- Volksgezondheid kondigt stringente maatregelen aan voor beh…..
- President erkent bijdrage VES op nieuwjaarsreceptie..
- Jaaropening VES gericht op strategisch verantwoord beleid v…..
- Geen mededeling over gesprek met pg en advocaten..
- Verklaring Surinaamse Voetbalbond: Samen sterk voor voetbal…..
- Meer dan 30.000 uit bestand koopkrachtversterking gehaald..
- Politieke partijen moeten ruim SRD 500.000 betalen aan waar…..
- Afdeling Rijbewijzen KPS vanaf morgen weer normaal geopend …..
- Frans-Guyana stelt orde op zaken nabij grens met Suriname..
- DNA eensgezind: Waarborgsom deelname verkiezing aangepast..
- DA’91 begraaft strijdbijl inzake waarborgsom nog niet..
- Antonie Jacobus Hagemeijer..
- Rainer Karioredjo over studeren en reizen in Indonesië: ‘Al…..
- Juliette Magdalena Esjas..
- DOKPS in werkoverleg geweest met de Buurtmanagers..