SWM verrast huishoudens met absurde rekeningen

Verschillende personen hebben hun beklag bij de redactie van Suriname suriname gedaan over hoge rekeningen die zij de afgelopen maanden van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) hebben ontvangen. “Een onaangename verrassing. Bij de afdeling Klantenservice zeggen ze gewoon dat dit is wat je moet betalen,” aldus B.R. Hij moest in juli nog SRD 365 betalen voor het verbruik, maar het bedrag steeg in augustus plotseling naar SRD 805 en vervolgens naar SRD 830 per eind september.
“Ik kreeg eind augustus het gevoel dat ik een achterstand in betaling had en misschien een boete erbij. Maar dat was het gewoon niet.” De man zegt dat hij na wat aarzelen toch de SRD 805 betaalde bij het bijkantoor te Latour. Echter, toen hij eind september opnieuw zijn verplichtingen bij de SWM ging voldoen, hield de kassierster van het incassokantoor in de Hermitage Mall hem een bedrag van SRD 830 voor. “Ik ging de volgende dag duidelijkheid vragen bij de Klantenservice.”
R.R. legt uit dat hem daar werd verteld dat zijn waterverbruik met 30 kuub is toegenomen. “Dus van juli naar september. Ik moest erom lachen en vroeg die dame of ze wel weet wat 30 kuub is. Ze vroeg me met hoeveel mensen ik in huis ben. Toen ik zei ‘vier’, was haar antwoord: ‘Ja, dan klopt het verbruik.’ Op mijn vraag hoe ze aan die logica komt, kreeg ik geen antwoord. Ik vroeg ook om een uitdraai van mijn verbruik. Ze zei doodleuk dat ik daarop niets zou zien.”
R.R. is van mening dat verbruikers aan de grillen van SWM zijn overgeleverd. Een andere verbruiker, V.D., vertelt dat zijn waterrekening ook van de ene op de andere maand van SRD 400 naar SRD 830 ging. De waterrekening van E.L. steeg van SRD 650 naar SRD 1100. Ook E.L. wendde zich tot de Klantenservice. Hem werd verteld dat er niets mis is. W.E. moest eind september SRD 400 meer betalen dan de maand daarvoor.
De afdeling Klantenservice zegt aan Suriname suriname dat hoge waterrekeningen het gevolg kunnen zijn van opgestapeld verbruik. Het wordt uitgelegd dat als er enige tijd geen meterstand is opgenomen, het systeem dan een minimumverbruik berekent. Na opname van de meterstand kan het reële verbruik worden berekend en kan het mogelijk zijn dat de verbruiker een hogere rekening ontvangt. Daarnaast stijgt het tarief maandelijks met 1 SRD per kubieke meter, en komt daarbovenop ook nog btw.