Tekst en beeld Edwien Bodjie
PARAMARIBO — Oplevering van het SWM-boosterstation in Patamacca, ingebruikname van de productiefaciliteit in Cabendadorp, afronding van de distributieleiding in Alkmaar en nu ook de Suralcoweg. Het is slechts een greep uit de reeks waterprojecten die de afgelopen weken zijn gerealiseerd. “Ik begrijp dat mensen zullen denken dat dit met de verkiezingen te maken heeft. Maar als we vanaf het begin middelen hadden gehad, had dit tempo er altijd ingezeten,” zegt Clifton Lienga, directeur van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM).ADVERTISEMENT
Hij sprak zaterdag bij de officiële oplevering van de distributieleiding aan de Suralcoweg in district Para. Deze weg is na jaren wachten eindelijk aangesloten op het drinkwaternet. Voor veel bewoners is het een historische mijlpaal. “Ik woon hier al veertig jaar, dus het raakt mij persoonlijk dat er na zoveel jaren eindelijk een begin is gemaakt,” zegt bewoner Jackson Doekoe. Voor hem maakt het niet uit welke regering of politieke partij het heeft gerealiseerd. “Onze nood zal nu tot het verleden behoren, en dat is belangrijk.”ADVERTISEMENT
“Het doel is om SWM zó in te richten dat we nooit meer in een situatie belanden waarin alles stagneert door gebrek aan middelen of moderne infrastructuur”
Van overleven naar versnellen
Volgens Lienga ligt de verklaring voor de huidige versnelling in drie factoren: beschikbare middelen, voorbereiding en crisismanagement. “Er is achter de schermen hard gewerkt. We zijn meerdere keren naar Europa gegaan om materialen te regelen. UNICEF, UNDP en de overheid hebben middelen vrijgemaakt. Toen die eenmaal beschikbaar waren, hebben we keihard doorgewerkt, en dat zie je nu in de uitvoering,” aldus Lienga.
De watermaatschappij kampte de afgelopen jaren met forse uitdagingen, zoals de koersval van de Surinaamse dollar, stijgende grondstofprijzen als gevolg van internationale spanningen, en verouderd materieel. “In 2022 kostte het ons SRD 18,47 om één kubieke meter water te produceren, terwijl we het verkochten voor SRD 1,70. Er werd geen subsidie verstrekt, dus moesten we met leveranciers onderhandelen om schulden tijdelijk op te schorten. Dat vergde veel diplomatie en planning,” legt Lienga uit.
Daarbij steeg het aantal aansluitingen van 52.000 in 2011 naar ruim 160.000 nu, terwijl de productiecapaciteit nauwelijks was meegegroeid. “We hebben bronnen aangeboord in Republiek, Albina en andere gebieden, maar zonder infrastructuur kun je dat water niet distribueren. Nu werken we aan de uitbreiding van stations zoals Helena Christina, de Van Hattemweg, en aan een geheel nieuw station in Moengo.”
Innovatie als sleutel tot continuïteit
De keuze voor gebieden waar water en stroom worden aangelegd, wordt volgens Lienga gemaakt op basis van urgentie en haalbaarheid. “Sommige problemen kunnen op korte termijn worden opgelost, andere vergen voorbereiding en investeringen op de middellange termijn. Zo komt er ook een groot station op Balengsula, dat Brokopondo en delen van Para, Wanica en Paramaribo moet voorzien.”
Over de vraag of SWM over voldoende mankracht beschikt om dit werktempo aan te houden, zegt Lienga: “We hebben genoeg mensen om het werk uit te voeren, maar we zetten ook in op innovatie. Via IDB willen we op elk productiestation een SCADA-systeem installeren – dat staat voor Supervisory Control And Data Acquisition. Zo’n systeem bestaat uit hardware en software die signalen verzamelt, verwerkt, visualiseert en aanstuurt in industriële installaties. Hiermee kunnen we processen automatiseren, en tegelijkertijd leiden we personeel om voor andere taken binnen de organisatie.”
Strategisch plan moet rust brengen
“Goedkoop moet niet duurkoop worden. De kwaliteit van aansluitingen en van het water zelf staat voorop. SCADA vermindert de behoefte aan mankracht, maar verhoogt tegelijkertijd de efficiëntie en betrouwbaarheid,” zegt hij
Volgens de SWM-directeur is het strategisch plan van het bedrijf bijna afgerond. “Vrijdag geven we de aftrap voor interne feedback. We willen af van adhocoplossingen en ons structureel voorbereiden op de toekomst. Deze fase willen we achter ons laten. Het doel is om SWM zó in te richten dat we nooit meer in een situatie belanden waarin alles stagneert door gebrek aan middelen of moderne infrastructuur.”
Buurbewoners zaterdag tijdens de toespraken.
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag..
- Staatsolie draagt US$ 384 miljoen bij aan staatskas in 2024..
- OM: Verdachte ernstige milieuverontreiniging voorlopig vrij..
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werk…..
- India voert luchtaanvallen uit op Pakistan: spanning tussen…..
- Verdachte in milieuverontreinigingszaak stuwmeer vrijgelate…..
- Santokhi ziet koloniale wortels in racisme, ongelijkheid en…..
- Opleiding Wiskunde AdeKUS viert 10-jarig bestaan en streeft…..
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en he…..
- Column: Discutabele discussie..
- Wang blij dat steeds meer Surinamers van Chinese afkomst in…..
- Mathoera versus Santokhi: titanenstrijd of toneelspel?..
- Brunswijk: “Zonder moeite behaalt ABOP al 4 zetels”..
- Amafo betuigt steun aan Nationaal Leger met ‘Camouflagemars…..
- Rusland: ‘Als blijkt dat er issues zijn, zal er opgetreden …..
- ABOP kiest voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers..