SWM 93 jaar: ‘Uitdagingen omzetten in kansen’ (2/slot)

De Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) bestond op 2 februari 93 jaar. Reden om te feesten was er niet, gezien de uitdagingen waarvoor het bedrijf zich gesteld ziet om te voldoen aan de toenemende behoefte aan gezond en veilig drinkwater Er is al jaren een financieel probleem, omdat de grootste aandeelhouder, de staat Suriname, ondanks toezeggingen, het bedrijf steun onthoudt. De Ware Tijd sprak over het nu en de toekomst met SWM-directeur Clifton Lienga. Vandaag het tweede, tevens laatste deel.

Tekst Valerie Fris

Beeld CDS

Terwijl de staat de SWM ondanks herhaalde toezegging, steun onthoudt, heeft ze bij het bedrijf een betalingsachterstand van meer dan SRD 40 miljoen. “Er is met de overheid afgesproken dat deze schuld, de waterrekening vanaf november 2024, in delen moest worden betaald. Echter, wij hebben daarvan nog niets ontvangen”, zegt Lienga tegen de krant. Dat geld kan volgens hem bijdragen om dringende en noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

“Wanneer mensen weten dat het gebruik wordt opgemeten, gaan ze zuiniger om met het water”

Een ander breekpunt is dat schulden tussen staatsbedrijven in orde moeten worden gemaakt, zegt de directeur. Dus niet alleen de overheid heeft een onbetaalde waterrekening, ook andere parastatale bedrijven moeten hun waterrekeningen voldoen. Ironisch genoeg is het dezelfde aandeelhouder die de beloofde subsidie van zeven miljoen US dollar nog steeds niet heeft overgemaakt.

Lienga zegt dat het ministerie van Financiën en Planning heeft beloofd dat het de leverancier van de distributiepompen rechtstreeks zal betalen en niet via de SWM. “Maar wanneer we met de leverancier praten geeft dat bedrijf aan dat het nog niets heeft ontvangen. Als de overheid de schuld niet voldoet, moeten wij een mogelijkheid zoeken om de leverancier te betalen.”

De leverancier heeft pompen geleverd om de productiecapaciteit op peil te houden. “We focussen ons niet meer op de aandeelhouder, omdat je niet kan focussen op iemand op wie je niet kan rekenen”, zegt Lienga resoluut.

Hoge waterrekeningen

Over klachten van cliënten over buitensporig hoge waterrekeningen legt hij uit: “Vroeger werd de meterstand eens in de zoveel maanden opgemeten. De rest van de maanden gaf de SWM een rekening af op basis van een prognose die was afgeleid van die meterstand.”

Wanneer SWM opnieuw de meterstand opneemt, dan kan het zijn dat de klant meer of minder water heeft gebruikt. Wanneer een klant minder water heeft gebruikt, krijgt hij een tegoed. “Maar dat zeggen klanten niet op sociale media”, merkt de directeur op.

Hij legt uit dat wanneer de klant een opgestapeld verbruik heeft en ‘ineens’ een hoge rekening krijgt, betrokkene contact kan opnemen met de afdeling Klantenservice. Dan wordt er een herberekening gemaakt en kan een betalingsregeling worden getroffen. “Wat mensen soms niet weten, is dat er een lekkage is in hun woning. Men weet het niet,  omdat het ondergronds is. Als je een ondergrondse lekkage hebt en de erkende installateur kan dat aantonen dan worden de kosten gelijk gedeeld tussen de SWM en de klant.”

De directeur geeft ook een voorbeeld van hoe de waterrekening tot stand komt. “Een gemiddeld gezin met vijf mensen kan in een maand dertig kubieke meter water gebruiken, maar de SWM stelt het minimum gebruik vast op achttien kubieke meter. De klant heeft daar een voordeel en een nadeel. Als hij veel meer gebruikt, betaalt hij een vast bedrag. Maar is de betrokken klant een tijd afwezig is, dan verwacht hij een lagere rekening.” Echter, omdat er een minimum bedrag is vastgesteld, zal de klant hetzelfde bedrag betalen aan het eind van de maand.

Hetzelfde principe wordt toegepast bij een bouwkraan. Ook daar geldt een vast bedrag tot tien kubieke meter. Gebruikt de klant slechts één kubieke meter, dan betaalt hij ook het vaste bedrag. Is het gebruik  hoger dan zal ook de rekening automatisch hoger liggen, verklaart Lienga.

Prepaid watermeters

Om een einde te maken aan gehaal en getrek tussen de afnemer en leverancier over het te betalen tarief, wil het waterbedrijf prepaid watermeters invoeren. “Misschien wordt dit systeem makkelijker voor de gebruiker. Wat je hebt gekocht dat gebruik je en je zal ook niet gauw water verspillen”, zegt Lienga.

Het bedrijf dat dit systeem voor de SWM zal opzetten, heeft al presentaties gehouden voor het waterbedrijf. De directeur is hoopvol gestemd: “Als wij de financiering daarvoor rond kunnen krijgen, willen wij dit jaar nog met een pilot beginnen.”

Lienga verwacht dat het systeem ook ertoe zal bijdragen dat de klanten strak op hun verbruik zullen letten. Hij geeft een voorbeeld van het plaatsen van een gewone meter in Wageningen. “Daar hadden we één waterbron en het water scheen niet voldoende te zijn voor eenieder. Maar nadat we meters hebben geplaatst bij de huishoudens, bleef er zelfs water over. Wanneer mensen weten …