door Valerie Fris
PARAMARIBO — De Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) bestond op 2 februari drieënnegentig jaar. Reden om te feesten is er niet, gezien de uitdagingen waarvoor het bedrijf zich gesteld ziet om te voldoen aan de toenemende behoefte aan gezond en veilig drinkwater.
Er is al jaren een financieel probleem omdat de grootste aandeelhouder, de Staat Suriname, ondanks toezeggingen, het bedrijf steun onthoudt. De krant praat over het nu en de toekomst met SWM-directeur Clifton Linga. Vandaag het eerste deel van een tweeluik.
“Zij bieden ondersteuning aan waterleidingbedrijven buiten Europa. Ze hebben heel positief gereageerd op onze verzoeken en zijn bereid om samen met ons de problemen aan te pakken”
Met 550.000 verbruikers, een en dertig productiestations en een jaarlijkse productie van circa negenendertig miljoen kubieke meter water, probeert de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) haar uitdagingen om te zetten in kansen. Zo verwoordt directeur Linga de huidige positie van het bedrijf.
Hij verzekert dat het bedrijf ‘met man en macht werkt om de gemeenschap van schoon drinkwater te blijven voorzien’. Van die verbruikers is 95 procent in het stedelijk gebied en de rest in het achterland.
Start al uitdagend
De directeur is zich ervan bewust dat het bedrijf nog veel werk te verzetten heeft. Omdat het benodigde geld voor capaciteitsvergroting en het vervangen van materiaal niet meteen beschikbaar is, moet gekeken worden naar andere mogelijkheden.
“De uitdagingen van de start als directeur zijn begonnen met Covid. Men had er geen ervaring mee en heeft heel veel sectoren kapot gemaakt. Mensen zijn brodeloos gemaakt. Maar de aandeelhouder (de staat red.) had ook geen ervaring met Covid waardoor ze geen voorzorgsmaatregelen had getroffen om sectoren die waren getroffen door de pandemie, op te vangen”, vertelt Linga.
Aan de andere kant heeft ook de oorlog tussen Rusland en Ukraïne enorme invloed gehad. Chemicaliën, onderdelen en werktuigen worden namelijk uit deze gebieden geïmporteerd. “En dan hebben we ook de economische uitdaging dat onze munt verzwakt is geworden: vanaf 2020 is de koers gegaan van 7,5 naar 14 en nu zitten we op 35. Dat heeft een grote invloed op de kostprijs met als gevolg dat het product duurder zal worden.”
Geen subsidie
De overheid heeft de goedkeuring gegeven om een verhoging van de prijs van water gefaseerd uit te voeren maar Linga stelt dat het bedrijf nu moet opvangen wat het niet krijgt, doelend op niet ontvangen subsidie. “Vanaf het aantreden van deze regering hebben we geen subsidie gehad”, zegt de directeur.
Ook de beloofde zeven miljoen US dollar in oktober 2023 heeft het bedrijf niet ontvangen van haar grootste aandeelhouder, gaf minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen toe, tijdens een regeringspersconferentie op 9 januari jongstleden. “Wat het bedrijf ook heeft getroffen is de overstroming in Brokopondo die heel wat van onze productiestations kapot heeft gemaakt waardoor we andere mogelijkheden moesten zoeken om de mensen te voorzien van drinkwater vooral omdat het geld er niet was”, klinkt het zwaarmoedig.
De directeur is zich ervan bewust dat er actie moest worden ondernomen. Het aantal personen dat klaagde over slechte waterdruk of vuil water nam toe. “Ik ben naar Europa gegaan, omdat de SWM al een aantal samenwerkingen had en ik wilde nagaan wat men voor ons kon betekenen.”
De directeur noemt in dat kader de organisaties Wereld Waternet en Vitens. “Zij bieden ondersteuning aan waterleidingbedrijven buiten Europa. Ze hebben heel positief gereageerd op onze verzoeken en zijn bereid om samen met ons de problemen aan te pakken.”
Intentieverklaringen
De SWM heeft enkele intentieverklaringen getekend die ervoor moeten zorgen dat er een leveringsplan komt en er wordt gewerkt aan risico- en assetmanagement. Linga zegt dat er bijvoorbeeld fondsen in Nederland beschikbaar zijn van bijna honderd miljoen US dollar maar dat Suriname niet in aanmerking komt.
Dat zou zijn gebeurd vanwege de verstoorde relatie met Nederland enkele jaren geleden waardoor het land is afgevoerd. Ook de Surinaamse ambassadeur in België, Gilbert van Lierop is druk bezig om te informeren welke mogelijkheden er zijn voor de SWM om voor financiering in dat land in aanmerking te komen.
“Hij komt begin februari met de directeur van de Wereldbank naar Suriname om met de SWM te praten over mogelijke financiering van projecten met een rente van twee procent en een aflossingsvrije periode van tien jaar”, vertelt Linga. Los van het vergroten van de watercapaciteit wil het bedrijf ook de interne instituten versterken. Het gaat om de financiële afdeling, Human Resources, moderniseren van de automatisering van diverse afdelingen en accrediteren van het lab.
- Suriname bouwt aan voedselzekerheid: moderne machines voor …..
- Nog steeds komt lepra voor in Suriname..
- Plan Gezondheidszorg: Censuur in de VMS..
- 𝙆𝙤𝙧𝙥𝙨𝙘𝙝𝙚𝙛 𝙄𝙨𝙖𝙖𝙘𝙨 𝙨𝙡𝙪𝙞𝙩 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙣𝙨𝙞𝙚𝙫𝙚 𝙈𝙀-𝙏𝙧𝙖𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙣 𝙧𝙚𝙜𝙞𝙤 𝙬𝙚𝙨𝙩…..
- ICF waarschuwt voor misleidende websites en bedrijven..
- Misleidend intellectueel masker bij de verkoop van het idee…..
- NOG VIJF JAAR SANTOKHI..
- Commissie Veiligheid Verkiezingen op oriëntatie in district…..
- Surge maakt investering mogelijk..
- Bevoegdheid OKB blijft onduidelijk na ‘premature’ stap …..
- Ethiek in de politiek..
- Volleybalsters Lyzecks goed op dreef in eerste klassecompet…..
- Verhalende videoserie over het leven van Srila Prabhupada t…..
- CHINALCO-HERRIE IN SURINAME LAAT GEBREK AAN DENKKRACHT ZIEN..
- JUSTITIE WIST NIET WAAR BOUTERSE WAS…..
- Landbouwers blij met regen..
- Jaarlijks meer dan 20 lepra-gevallen in Suriname..
- Jaarinflatie naar 10.1% in december..
- BESCHOUWING — Investeringskosten Blok 58 stijgen met 47 pro…..
- Surinaamse crisis wordt groter na verkiezing van mei 2025 d…..
- Rozenhout ziet geen reden tot privatisering Grassalco..