Surinamers nu vaker op de fiets

19/08/2020 22:33 – Aidy Pinas-Agodeba
:  
PARAMARIBO – Fietsen is niet alleen goed om fit te blijven, maar het is ook milieuvriendelijk en heeft economische voordelen. Tot voor kort kozen veel mensen eerder voor het gemak van bijvoorbeeld auto of bus, maar de coronaepidemie heeft het pakken van de fiets een positieve boost geven.
Elke morgen worden tweedehands fiesten op de hoek van de Eugène Gessel- en de Waaldijkstraat uitgestald. Er is steeds één die meer aandacht krijgt en daarom staat op een verhoging met opschrift ‘Fiets van de week’. Dit is een marketingstrategie van Vincent Monkou van Surined, die bijkans vijf jaar geleden zijn eigen fiestenverkoop- en reparatiezaak is begonnen.
Hij heeft in de voorbije maanden meer fietsen verkocht dan normaal en moet ook meer repareren. Alle bussen zijn in de garage, maar burgers moeten transport hebben. Een bromfiets is ook een mogelijkheid maar een fiets is voor velen een meer voor de hand liggende optie.
Monkou: “Ik heb veel mensen gehad die naar een kinderfiets zochten of er één wilden laten repareren. Ook naar fietsen voor volwassenen is er veel vraag. Ik denk dat fietsen nu een heel goede optie is en ben blij dat ik mensen kan helpen. Enkele dagen geleden heb ik iemand in het verkeer ontmoet met een fiets die bij mij gekocht is. Die heeft zijn werkgever bij mij aangeschaft, zodat de werknemer naar het werk kan. Ik was blij om dit te zien.”
Vóór de coronacrisis bleek fietsen meer iets te zijn voor toeristen of buitenlanders. Deze doelgroep is nu bijna weggevallen. Monkou merkt op dat de stagiaires aan wie hij een fiets had verkocht of verhuurd die weer aan hem hebben verkocht wegens terugkeer naar hun land. Omdat hij zich niet alleen op deze groep richtte is de impact van hun vertrek niet al te groot. Aan de Hoogestraat biedt hij werkgelegenheid aan zes personen en in het filiaal aan de Martin Luther Kingweg drie. De ondernemer koopt bij twee organisaties die tweede hands fietsen uit Nederland laten halen op, maar ook zij die een fiets kwijt willen kunnen bij hem terecht.
Bij stichting Unu Pikin was men genoodzaakt de prijzen voor fietsen aan te passen, als gevolg van de economische situatie en de corona epidemie. Susanne Dekker, leidinggevende zegt dat er een wachtlijst is van mensen die een tweede hands fiets hebben besteld. De organisatie is door haar voorraad heen. Al voor de corona epidemie was er interesse, maar enkele maanden geleden nam de vraag toe. “Toen de bussen nog maar net waren gestopt met rijden zijn veel mensen opzoek gegaan naar een fiets voor zichzelf, een personeelslid of collega. Later toen de kinderen weer naar school moesten merkten we ook weer toename in de vraag.”
Dekker stelt dat men vroeger een fiets aanschaftte voor vrije tijd, maar nu is die meer voor woon- en werkverkeer. De verkoop van fietsen, boeken en meubilair is ten behoeve van de hoofdactiviteit van de stichting. Er werken daar voor 90 procent mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De organisatie krijgt geen subsidie. Fietsen in Suriname blijft een risico omdat het wegennet er niet op is berekend, onder meer door het ontbreken van fietspaden. Toch is het volgens Dekker veiliger dan vóór de coronaperiode omdat er voorlopig minder gemotoriseerd verkeer is.
Jordan Sanvisie (20) weet precies hoe het aanvoelt. Hij heeft enkele weken naar school moeten fietsen van Charlesburg naar de Jagernath Lachmonstraat om onderwijs te genieten en vervolgens terug naar huis. Eerder ging hij met de bus. Sanvisie kreeg zijn fiets van een vriend. Hij was eerst bang voor het drukke verkeer. “Niet alle bestuurders houden rekening met langzaam verkeer. Vooral de oversteek bij de kruising Coesewijne- en Jagernath Lachmonstraat was voor mij een uitdaging.” Hij is uiteindelijk toch geslaagd voor het Natin en kijkt verwachtingsvol uit om te beginnen aan zijn vervolgopleiding. Maar natuurlijk geniet hij eerst nog enkele weken van de vakantie.
  Tweet 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname