Het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) op 2 en 3 december 2024 een stap gezet in de richting van beleid voor Rechtvaardige Transitie (Just Transition). Met de afronding van een Just Transition Training & Workshop is de voorfase voor dit beleid succesvol afgesloten. Deze sessies dienden om bouwstenen te ontwikkelen voor toekomstgericht beleid waarin klimaatmaatregelen rechtvaardig en mensgericht zijn.
Tijdens de workshop, geleid door ILO-expert Kees van Ree, werden thema’s besproken zoals sociale bescherming, het aanleren van nieuwe vaardigheden voor groene banen, en bewustwording. De bijeenkomst bracht vertegenwoordigers samen van diverse ministeries, sociale partners zoals VSB en Ravaksur, de Nationale Milieu Autoriteit, en andere stakeholders. De sessies hebben geleid tot concrete aanbevelingen voor het toekomstige beleid, waaronder:● Nieuwe vaardigheden (skills) voor werknemers ontwikkelen om groene banen te vervullen.● Sociale bescherming versterken voor werknemers en hun gezinnen.● Financiering van klimaatmaatregelen stimuleren met de focus op ondernemerschap enbegeleiding.● Sociaal dialoog structureel inbedden en alle stakeholders, inclusief kwetsbare groepen, betrekken.
Just Transition is een essentieel onderdeel van het Decent Work Country Programme Suriname III (2023- 2026) en de bredere Green Development Strategy van de regering. Het beleid zal ervoor zorgen dat klimaatmaatregelen niet alleen het milieu ten goede komen, maar ook rekening houden met de belangen van werknemers en werkgevers. Suriname is een land met een negatieve CO₂-emissie en behoort tot de top drie van meest beboste landen ter wereld. Ondanks onze minimale bijdrage aan de wereldwijde vervuiling, wordt ons landgeconfronteerd met de ernstige gevolgen van klimaatverandering zoals zeespiegelstijging, extreme droogte, en overstromingen. Het ontwikkelen van een Just Transition-beleid is daarom cruciaal om de werkgelegenheid en levensomstandigheden van de bevolking te beschermen en tegelijkertijd deoverstap naar een groene economie te bevorderen. De volgende fase zal gericht zijn op verdere beleidsontwikkeling. Hierbij zal ook het bredere publiek actief betrokken en ondersteund worden door de ILO en andere internationale partners. Minister Steven Mac Andrew benadrukte in een gesprek met de ILO-expert het belang van Decent Work en specifieke aandachtspunten zoals sociale dialoog en het betrekken van alle stakeholders, inclusief inheemse en tribale volken.
- Training bewustwording grooming en kinderpornografie..
- 262 rekruten aangesteld als aspirant-agenten bij Politieaca…..
- Nickerie neemt afscheid van een groot zoon..
- SRD 300 miljoen vrijgemaakt voor ziekenhuizen om stijgende …..
- UEFA Europa League – Wedstrijden van 12 December 2024…..
- Een ongekend bloedbad.”..
- Ook politiefunctionarissen krijgen onderricht in grooming e…..
- India’s Gukesh Dommaraju maakt Geschiedenis als Jongs…..
- Langere werktijden bepaalde sectoren in december..
- Verbetering watervoorziening na jaren gestart..
- Minister Landvreugd start constructieve samenwerking met AB…..
- Santokhi bespreekt dit weekend problemen in rijstsector met…..
- KPS blijft werken aan helemaal terugbrengen veiligheidsgevo…..
- Openbaar Ministerie start bewustwordingsproject tegen groom…..
- NVB-bussen rijden op minder trajecten dan overeengekomen..
- Minister Landvreugd tevreden met wat hij heeft aangetroffen…..
- Ramdin: ‘Betrokkenheid IMF blijft nodig’..
- Problemen en oplossingen rijstsector Nickerie..
- Parmessar: “President blijft versleten cd afdraaien”..
- Opvolger Mangre wordt eerste Inheemse parlementariër van de…..
- Algemene Overwerkvergunning geen vrijbrief om in strijd te …..