Het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) op 2 en 3 december 2024 een stap gezet in de richting van beleid voor Rechtvaardige Transitie (Just Transition). Met de afronding van een Just Transition Training & Workshop is de voorfase voor dit beleid succesvol afgesloten. Deze sessies dienden om bouwstenen te ontwikkelen voor toekomstgericht beleid waarin klimaatmaatregelen rechtvaardig en mensgericht zijn.
Tijdens de workshop, geleid door ILO-expert Kees van Ree, werden thema’s besproken zoals sociale bescherming, het aanleren van nieuwe vaardigheden voor groene banen, en bewustwording. De bijeenkomst bracht vertegenwoordigers samen van diverse ministeries, sociale partners zoals VSB en Ravaksur, de Nationale Milieu Autoriteit, en andere stakeholders. De sessies hebben geleid tot concrete aanbevelingen voor het toekomstige beleid, waaronder:● Nieuwe vaardigheden (skills) voor werknemers ontwikkelen om groene banen te vervullen.● Sociale bescherming versterken voor werknemers en hun gezinnen.● Financiering van klimaatmaatregelen stimuleren met de focus op ondernemerschap enbegeleiding.● Sociaal dialoog structureel inbedden en alle stakeholders, inclusief kwetsbare groepen, betrekken.
Just Transition is een essentieel onderdeel van het Decent Work Country Programme Suriname III (2023- 2026) en de bredere Green Development Strategy van de regering. Het beleid zal ervoor zorgen dat klimaatmaatregelen niet alleen het milieu ten goede komen, maar ook rekening houden met de belangen van werknemers en werkgevers. Suriname is een land met een negatieve CO₂-emissie en behoort tot de top drie van meest beboste landen ter wereld. Ondanks onze minimale bijdrage aan de wereldwijde vervuiling, wordt ons landgeconfronteerd met de ernstige gevolgen van klimaatverandering zoals zeespiegelstijging, extreme droogte, en overstromingen. Het ontwikkelen van een Just Transition-beleid is daarom cruciaal om de werkgelegenheid en levensomstandigheden van de bevolking te beschermen en tegelijkertijd deoverstap naar een groene economie te bevorderen. De volgende fase zal gericht zijn op verdere beleidsontwikkeling. Hierbij zal ook het bredere publiek actief betrokken en ondersteund worden door de ILO en andere internationale partners. Minister Steven Mac Andrew benadrukte in een gesprek met de ILO-expert het belang van Decent Work en specifieke aandachtspunten zoals sociale dialoog en het betrekken van alle stakeholders, inclusief inheemse en tribale volken.
- SLM zet vandaag twee vliegtuigen in vanuit Schiphol..
- Informatie is geen gunst..
- Jörgen Raymann brengt humor en positiviteit terug met Owru …..
- Suriname gaat screeningspercentage baarmoederhalskanker opv…..
- Electriciteit voor vier dorpen in het Matawai-gebied..
- Politiewoordvoerder pleit voor goede kleding voor manschapp…..
- Samenwerking tussen Volksgezondheid en SLHC om baarmoederha…..
- “Start bouw hoofdbureau politie moet in februari 2025”..
- Ori: Beheersorganisatie voor behoud monumentale panden..
- 46 verdachten aangehouden gedurende operatie kerstbrood..
- Jazzzangeres Monique Masé-Wierdsma: ‘Suriname heeft mijn ha…..
- Fluctuerende valutamarkt in Suriname: oorzaken en gevolgen..
- Eigen hoofdkantoor mijlpaal voor douanekorps..
- Boeren blij met regen..
- SEOB beveelt vervolg IMF programma aan..
- Douanekorps heeft eigen kantoor..
- Vipassana meditatie: de weg naar innerlijke transformatie..
- Aanvragers van wateraansluiting op waternetwerk SWM zijn wa…..
- Eindrapport CLAD over Somohardjo nog niet af..
- Suriname ratificeert vier ILO-verdragen..
- Minister Ori bevestigt het gebruik van een vervalst diploma…..