“Tegen 2030 moet Suriname een gevestigde exporteur zijn van verse én verwerkte biologische ananasproducten.” Dat zei Swami Girdhari van Agri-Food Systems Transformation Acceleration (Asta) tijdens een presentatie over de vernieuwingen in de ananassector. De ambitie is groot. Daarom wordt er flink geïnvesteerd in de toekomst van ananas in Suriname.
Tekst en beeld Sharon SinghADVERTISEMENT
De sector staat aan het begin van een veelbelovende transformatie. Met de oprichting van de ‘Horticulture Innovation Hub’ en de samenwerking tussen onder meer de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, de Verenigde Naties (VN) en lokale gemeenschappen, wordt gewerkt aan een duurzame en moderne waardeketen voor ananas.
“Ik ben blij met dit project. Het laat zien dat we onze eigen voedselzekerheid kunnen versterken en dat het boerenleven toekomst heeft”Ananasboer Cyrell Sabajo
De eerste stappen zijn al eerder gezet. In 2019 werd een uitgebreide analyse uitgevoerd en een jaar later begonnen gesprekken met belanghebbenden. In 2022 ging het project officieel van start met steun van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). Het jaar daarop werd het eerste proefveld opgezet in Redi Doti in district Para. Daarna volgden Matta en Moengo, waar verschillende lokale ananasvariëteiten worden getest, zoals de Red Round Ingi Nasi, Stuger en Djogo.
Hele jaar door
Het doel van dit project, dat tot en met 2026 loopt, is om het hele jaar door ananas te oogsten in plaats van slechts twee keer per jaar. Ook ligt de focus op hogere opbrengsten en biologische teelt. Onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van eigen, natuurlijke meststoffen die voldoen aan internationale kwaliteitsstandaarden.
Cyrell Sabajo, basya van Matta, is één van de drijvende krachten. Hij is enthousiast en experimenteert graag. “Vroeger plantten we lukraak. Nu laat ik de plantjes eerst opgroeien tot ze sterk genoeg zijn en plant ze daarna netjes in rijen. Daardoor kan ik meer planten op een kleiner stuk land én ze beter verzorgen.” Hij past ook kunstmatige bestuiving toe en merkt dat de ananassen hierdoor tegelijkertijd rijp zijn en vrijwel hetzelfde gewicht hebben.
Sabajo is de eerste boer in Matta die meedeed aan het proefproject. Hij stelde zijn grond beschikbaar. Daar zijn inmiddels zeventienhonderd plantjes volgens de nieuwe technieken geplant. Over vijf maanden volgt de kunstmatige bevruchting. “Ik ben heel benieuwd. Als het goed is, zie je al na een week een begin van een vrucht.”
Met de nieuwe teelttechniek worden maanden bespaard: duurde het eerst achttien maanden tot de oogst, nu kan dat in veertien tot vijftien maanden. In 2024 had Sabajo door de lange droge tijd een tegenvallende oogst. “Uit de vijfduizend plantjes kwamen er maar zeshonderd ananassen.”
Inmiddels heeft hij een oplossing: hij liet een kreek aanleggen, zodat er zelfs bij hitte voldoende water is. “Ik ben blij met dit project. Het laat zien dat we onze eigen voedselzekerheid kunnen versterken en dat het boerenleven toekomst heeft. Hopelijk inspireer ik anderen om ook de stap te wagen.”
Potentie en obstakels
Girdhari stelt dat Suriname ananasvariëteiten heeft die het internationaal goed doen qua smaak, zoetheid en textuur. Maar er zijn ook uitdagingen. Veel boeren hebben nog weinig kennis van grootschalige productie voor export, financiering is lastig te krijgen en samenwerking blijft versnipperd.
Daarom zijn er verschillende initiatieven gestart: de ‘Horticulture Innovation Hub’ helpt boeren met moderne teeltkennis. Er komt een digitaal platform dat boeren gaat ondersteunen bij het plannen en beheren van hun teelt.
Ook is er een fonds in de maak om boeren in de opstartfase te helpen met investeringskapitaal. Er wordt verder gewerkt aan een nationale ananascoöperatie, zodat boeren beter kunnen samenwerken en gezamenlijk inkopen en verkopen.
Verschillende aanwezigen, onder wie president Chandrikapersad Santokhi, kregen een rondleiding op het ananasproefveld, waar zeventienhonderd plantjes biologisch worden geteeld.
Begeleiding FAO
Hemwatie Goeptar, nationaal agronoom bij de FAO, volgt het ananasproject al vanaf het begin op de voet. Ze is vaak zelf in het veld om de ontwikkelingen te volgen. Eén van de technieken waar ze enthousiast over is, is dat er bewust niet wordt gekozen voor het traditionele kappen en verbranden van bos. “We doen niet aan ‘slash and burn’, want dat put de bodem uit en schaadt het milieu. Wat wij hier laten zien, is een systeem van permanente landbouw. Dat houdt de bodem gezond en helpt om het regenwoud te beschermen.” Met dit model verkleint het project ook de ecologische voetafdruk.
Toch gaat het niet allemaal vanzelf. Er zijn flink wat situaties waar het FAO-team tegenaan loopt. Zo is het onderhoud van de velden, vooral het bestrijden van onkruid, een behoorlijke klus. “Zodra we beginnen met bemesten, groeit het onkruid als een gek. Daarnaast is er veel bescherming nodig tegen de felle zon en tegen dieren en …
- Santokhi ziet koloniale wortels in racisme, ongelijkheid en…..
- Opleiding Wiskunde AdeKUS viert 10-jarig bestaan en streeft…..
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en he…..
- Column: Discutabele discussie..
- Wang blij dat steeds meer Surinamers van Chinese afkomst in…..
- Mathoera versus Santokhi: titanenstrijd of toneelspel?..
- Brunswijk: “Zonder moeite behaalt ABOP al 4 zetels”..
- Rusland: ‘Als blijkt dat er issues zijn, zal er opgetreden …..
- Amafo betuigt steun aan Nationaal Leger met ‘Camouflagemars…..
- ABOP kiest voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers..
- Familieruzie escaleert: jongere broer mishandelt en berooft…..
- Hoe ziet het nieuwe erfrecht eruit?..
- Zeggen: Misiekaba en van Dijk Silos doen uitlatingen zonder…..
- Infosessie voor leden hoofdstembureaus..
- Maya Parbhoe: ‘Dit is karaktermoord, geen journalistiek…..
- Wat beoogt BIBIS met Nationaal Migratiebeleidsplan?..
- SURGE-programma succesvol afgesloten: 41 bedrijven ondertek…..
- Staatsolie draagt opnieuw ruim US$ 300 miljoen af aan staat…..
- AWJ wapent zich tegen kinderarbeid en seksueel molest..
- Particuliere huisartsen versterken eerstelijnszorg met HEAR…..
- OM: Onderzoek naar ernstige milieuverontreiniging Stuwmeerg…..